VUONNA 2004 Jylkkäri haastatteli opiskelijoita. Katugallupissa kysyttiin, ovatko he nostaneet opintolainaa. Yksi neljästä oli ottanut, muut näkivät sen tarpeettomana.

Ajat ovat muuttuneet.

Opintovelallisia oli vuonna 2022 ennätysmäärä. Opintolainakanta on jo yli kuusi miljardia euroa, ja se on kaksinkertaistunut vuoden 2017 opintotukiuudistuksen jälkeen. Opintovelan keskimäärä opiskelijaa kohden on kasvanut. Viime kuukausien aikana myös lainan korot ovat kasvaneet huimasti.

Kun itse kirjaudun verkkopankkiini, miinusmerkin jälkeinen summa hirvittää. Se on viisinumeroinen: olen velkaa yli kymmenentuhatta euroa. Siitä huolimatta rahani riittävät menoihin vain juuri ja juuri. Elän köyhyysrajan alapuolella ja minulla on opintoja edessä vielä pari vuotta.

JYYn eduskuntavaalipaneelissa 7. maaliskuuta moni ehdokas totesi, että lainapelko on ”turhaa lietsontaa”. Heidän mukaansa lainaa kannattaa nostaa, eikä pelätä.

Paneelissa sanottiin myös, että aina voi käydä töissä ja nostaa rahaa arjen ”luksukseen”, kuten matkusteluun. Tiiviin opintotahdin lisäksi töille pitäisi jäädä aikaa, vähintäänkin viikonlopuiksi. Myös lukukausimaksuja väläyteltiin.

 

ETENKIN työläistaustaisilla opiskelijoille lainan nostaminen ja työnteko opintojen ohella ovat toimeentulon turvaamiseksi välttämättömämpää kuin keskiluokkaisille, lukee opetus- ja kulttuuriministeriön vuoden 2018 julkaisussa. Opintolaina on monelle välttämättömyys päivittäisen ravinnon turvaamiseksi. Hyvistä lähtökohdista tuleville laina taas voi tarjota edellä mainittua luksusta.

Suomessa onkin ihmisryhmä, joka pakotetaan valitsemaan lainataakan ja lähes seitsemänpäiväisen työviikon väliltä. Sama ryhmä kärsii mielenterveyskriisistä. Lomat ja henkinen palautuminen ovat harvinaista herkkua.

Kyseisen ihmisryhmän edustajien ei monien mielestä tule asua yksin, vaan täysissä soluissa. Samaan aikaan ryhmään kuuluvien pitäisi olla kansantalouden tulevaisuuden kulmakivi ja rahasampo. Ilman heitä ei kuulemma Suomi pärjää.

Tämä ihmisryhmä olemme me, opiskelijat. Kevään eduskuntavaalit ovat kohtalon kysymys. Opiskelija, äänestä.

 

Kirjoittaja vastaa JYYn hallituksessa kuntapolitiikasta ja ylioppilaskunnan eduskuntavaalityöstä.