KUN ALOITIN opintoni Jyväskylän yliopistossa vuonna 2019 näytti opiskelijaelämä hyvin valoisalta. Opiskelijaruoka oli halpaa samoin kuin olut. Tuet olivat toki myös silloin riittämättömiä, mutta opiskelu ja arki tuntuivat onnellisilta.

Sitten, pian alkoivat suuret muutokset.

Koronavirus levisi myös Suomessa, ja sitä seurasi etäopiskelu. Opiskelijoiden hyvinvointi laski entisestään. Toimeentulo heikkeni yleisen hintatason nousun myötä. Sota Euroopassa toi uusia uhkia. Kirsikkana kakun päällä on jo vuosikausia tiedossa ollut maapallon kantokyvyn heikkeneminen.

Yhtäkkiä tulevaisuus ei vaikuttanut niin valoisalta.

 

ERILAISISTA huolista huolimatta haluan keskittyä kuitenkin opiskelijaelämän positiivisiin puoliin, joista puhutaan mielestäni aivan liian vähän. Ne ovat hautautuneet kaikkien huonosti olevien asioiden alle.

Sillä se, mikä on pysynyt vuodesta toiseen samana huolimatta kriiseistä, on, että opiskeluaika on uskottoman hienoa. Sen aikana on mahdollista löytää elinikäisiä ystäviä, avartaa maailmaa, rakastua, lähteä ulkomaille vaihtoon – ja (korkeakoulu-uudistuksista huolimatta) vaihtaa vaikka alaa, jos ensimmäinen valinta ei tunnu oikealta.

Opiskeluaikana voi kokeilla järjestötoimintaa, lähteä mukaan opiskelijapolitiikkaan tai vain keskittyä opintoihin täysillä. Myös työnteon ja opinnot voi yhdistää.

Unohtamatta tietenkään uskomatonta yhteisöä, jonka opiskelijat muodostavat. Hullut perinteet, jotka aukeavat vain korkeakoulussa opiskeleville tai opiskelleille, ihmetyttävät yhteisön ulkopuolella. Niin sen mielestäni pitääkin olla.

Lisäksi hienointa on haahuilu. Omassa ideaalimaailmassani se sallittaisiin opiskelijalle. Kannustan kaikkia tarttumaan kaikkeen kiinnostavaan avoimin mielin – on se sitten harrastus, järjestötoiminta, mielenkiintoinen työpaikka, uusi opintolinja. Lisäksi toivon, että opiskelijaelämä on jokaiselle aikaa, jolloin voi ottaa turvallisesti riskejä.

Maailmassa tapahtuu vaikeita ja ikäviä asioita. Kaikkien huonojen uutisten keskellä kannustan kuitenkin pitämään mielessä myös opiskeluajan positiiviset puolet ja kertomaan niistä ylpeästi.

 

Kirjoittaja on JYYn hallituksen puheenjohtaja.