JOENSUUHUN JA kesään 1980 sijoittuvassa Perttu Lepän elokuvassa Pitkä kuuma kesä (1999) sanotaan, että paras bändinimi muodostuu kahdesta suomenkielisestä sanasta. Näin kyseisen elokuvan keskiössä oleva bändi nimetään Kalle Päätaloksi.

Samalla tavalla syntyi Luukas Ojan nimi. Viisihenkinen bändi soittaa 2020-luvun henkeä huokuvaa rockia.

Yhtyeen toinen albumi Lähdinkö liian varhain ilmestyy huhtikuussa.

 

ALUN PERIN kyse oli lukioikäisten Iita Ylösen ja Jessica Kräkin duosta. Kokoonpano täydentyi vuosina 2017 ja 2018, kun mukaan tulivat kitaristi Iivari Nenonen, basisti Ilkka Nanouche ja rumpali Olavi Tanttu.

Luukas Ojan jäsenet ovat syntyneet vuosituhannen vaihteen molemmin puolin. Inspiraatio bändin genrevalintaan, eli Ylösen ja Nenosen kuvailun mukaan punkin ja suomirockin sekoitus, on samalta aikakaudelta. Innoittajina suomalaisista musiikinesittäjistä ovat muun muassa Irina ja Apulanta.

Vuonna 2018 YleX Nosteessa -realitysarjassa Luukas Ojaa verrattiin PMMP:hen, ja sama vertaus on toistunut myöhemmin. Bändi ei kuitenkaan itse tällaista vertausta tee.

”Ainakin alkuaikoina PMMP-vertausta tuli joka tuutista. Sitä me ehkä jopa vältellään ja tuodaan mieluummin muita inspiraation lähteitä esille”, Iita Ylönen ja Iivari Nenonen sanovat.

 

VAIKKA GENRE ja bändiä inspiroiva musiikkityyli ovat vuosituhannen vaihteesta, keskittyvät sanoitukset 2020-lukuun. Luukas Oja ottaa kantaa nyky-yhteiskunnan ilmiöihin ja epäkohtiin, joista ei mielellään puhuta.

Syksyllä 2020 ilmestynyt ensimmäinen albumi Väritetty todellisuus käsitteli muun muassa seksuaalista häirintää. Esimerkiksi kappale Ei on ei kritisoi toiseen luvatta koskemista.

Ei mene niin
Et komeena on vapaus kaikkii koskea
Kauniina ei tarvetta kysyy lupia
Promillet veressä kaikki sallittua
Seis pidä kourasi omalla puolella

Bändin sisällä vallitsee yhtenäinen arvomaailma. Moni kappale lähtee siitä, että jokin asia ”nyppii”.

Inspiraatiota on haettu muultakin, jopa elokuvista. Iita Ylönen pohti Spidermanin katsottuaan nykyajan supersankareita.

”Mietin, ketkä oikeasti ovat supersankareita, ja mitä supersankaruus tarkoittaa.”

Syntyi kappale Supersankari, joka julkaistiin helmikuussa 2022. Siinä lauletaan näin:

Mä osaan
Johtaa, ajaa, rakentaa
Ei huulipuna vähennä
Älykkyyttä

Kappale kertoo naiseudesta ja naisjohtajuudesta. Ylösen mielestä tasa-arvoasiat ovat Suomessa edenneet paljon, mutta eivät riittävästi.

”Pääministeri Sanna Marinin hallituksesta puhutaan nimellä ’huulipunahallitus’. Se tarkoittaa, että aika paljon duunia on tehtävänä.”

Supersankari oli viimeinen ennakkosingle 22. huhtikuuta ilmestyvältä albumilta Lähdinkö liian varhain. Teemoina ovat valta-asetelmien lisäksi perinteisten parisuhdemallien ihannoinnin kyseenalaistaminen ja viime vuosien epävarmuus, kuten koronapandemian aiheuttamat ongelmat. Ylönen ja Iivari Nenonen sanovat, että albumia kuvaa parhaiten levottomuus.

”Kun kuuntelimme albumin läpi, siinä näkyi vahvasti kaikki se, mitä olemme korona-aikana käyneet läpi.”

 

BÄNDI ODOTTAA levyn julkaisutilaisuutta, joka pidetään toukokuussa Helsingin Tavastialla. Jäsenet kuvailevat Luukas Ojaa livebändiksi, minkä vuoksi lavalla nouseminen on tärkeää.

Koronavirus asetti tapahtuma-alan kriisin muun muassa keikkojen peruuntumisella. Haaveileminen ja tavoitteiden asettaminen on ollut Nenosen mukaan vaikeaa. Siksi pidemmän tähtäimen haaveita ei ole, vaan bändi keskittyy pääasiassa jo tälle vuodelle sovittuihin keikkoihin.

Kevään ja kesän keikkakalenteri näyttää täydeltä, ja suunnitelmissa on kiertää klubeja myös syksyllä.

”Toivomme vaan tosi paljon, että tänä kesänä tapahtuu”, Ylönen ja Nenonen sanovat.

”Odotamme, että kohtaamme seuraavan puolen vuoden aikana paljon jengiä.”