Suomi, rokkareiden maa

Timo Kopomaa: Suomirockin evoluutio (Jyväskylän yliopistopaino)

Suomirock on varmasti monelle tuttua musiikkia, mutta minkälaisesta alkuräjähdyksestä tämä omalaatuinen, pohjoinen taiteenlajimme on saanut syntynsä?

Timo Kopomaan uusi tutkielma on evolutiivissävytteinen katsaus suomirockiin. Se raottaa lukijalle suomirockin verhoa läpi sen historian aina tähän päivään asti, arvuutellen jo hieman tulevaakin. Keskeisten vaiheiden ja reviirin ulkomaille laajentamisen lisäksi kirja käsittelee myös hieman marginaalimpia ilmiöitä, kuten esimerkiksi katusoittokulttuuria ja gospel-rockia.

Vaikka kirjan ei-kronologinen kerronta juoksuttaa lukijaa jatkuvasti vuosikymmeneltä toiselle, tapahtumasta tapahtumaan,  sen kattavan tietomäärän ansiosta yksittäiset palapelin palat tarjoavat etenkin rockin harrastajalle viihdyttävää tietoutta. Kirjan kieli on tyylitelty hauskan rock-henkiseen sävyyn.

Konsta Veijonen

”Ai biin traing foor a veri long taim – luolamies vai suomirockin pioneeri?”