TAMMIKUUSSA 2022 Suomessa järjestetään ensimmäistä kertaa mystiset aluevaalit. Niiden myötä sosiaali-, terveydenhuolto- ja pelastuspalvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle.

Osa näyttää kuvittelevan, etteivät aluevaalit kosketa korkeakouluopiskelijoita – vastaahan Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö (YTHS) jatkossakin korkeakouluopiskelijoiden sosiaali- ja terveydenhuollosta. Kuvitelma on kuitenkin väärä. Korkeakouluopiskelijat kääntyvät yhtä lailla muiden tapaan hyvinvointialueen puoleen esimerkiksi hakeutuessaan päivystykseen tai saadessaan lähetteen erikoissairaanhoitoon.

Eikä YTHS jatkossakaan sammuta tulipaloja.

 

ALUEVAALEISSA kannattaisi olla kiinnostunut korkeakouluopiskelijoista, sillä Jyväskylän 20 000 korkeakouluopiskelijaa ovat ratkaisevan tärkeitä koko Keski-Suomen menestymiselle ja tulevaisuudelle. Opiskelijoiden vaikutusta vaalien tulokseen ei myöskään kannata vähätellä, sillä jaossa on aika monta ääntä.

Siitä huolimatta kaikkia ei kuitenkaan näytä kiinnostavan aluevaaleissa korkeakouluopiskelijat. Esimerkiksi Jyväskylän kaupunki päätti, ettei yhdelläkään Jyväskylän korkeakoulukampuksella pysty äänestämään aluevaaleissa. Päätöstä voi vain ihmetellä: eikö korkeakouluopiskelijoiden haluta kiinnostuvan tai äänestävän aluevaaleissa?

 

”On väärin kuvitella, etteivät aluevaalit kosketa korkeakouluopiskelijoita.”

 

USKALLAN kuitenkin toivoa aluevaaliehdokkaiden ja puolueiden olevan kaupunkia kiinnostuneempia opiskelijoista. Siksi annan vinkin: tulevissa aluevaaleissa kannattaa puhua korkeakouluopiskelijoille tärkeistä asioista.

Tällaisia ovat muun muassa sujuvan hoidon jatkuminen YTHS:ltä erikoissairaanhoitoon, matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut sekä saavutettavat perusterveydenhuollon palvelut vaihto-opiskelijoille.

Lopulta nimittäin tärkeintä on, että aluevaaleissa puhutaan opiskelijoille merkittävistä asioista. Silloin tullaan varmistaneeksi opiskelijoiden osallistuminen hyvinvointialueiden päätöksentekoon myös vaalien jälkeen.

Aluevaalien ennakkoäänestys järjestetään 12.–18.1.2022 ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022.

 

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan kuntapolitiikasta ja vaikuttamisesta vastaava hallituksen jäsen.