Minulla ei ollut aavistustakaan, mitä sana pandemia tarkoitti, kun sairastin sikainfluenssan vuonna 2010. Se oli ennen astmadiagnoosiani, mutta kuuluin silloin jo infektiotautien osalta korkean riskin ryhmään. Viime viikolla ystäväni kysyi, enkö ole huolissaan uuden viruksen leviämisestä Suomeen. Vastasin, että en ole.

Kuinka väärässä olinkaan.

Suomessa astmaa sairastaa 10% väestöstä eli yli 500 000 henkilöä. He kaikki kuuluvat koronaviruksen osalta riskiryhmään. Virukseen sairastuminen tarkoittaisi astmaatikolle entistä pahempaa tulehdusta keuhkoissa, joka voi pahimmassa tapauksessa estää hengittämisen. En kuitenkaan ole huolissani viruksen nopeasta leviämisestä, vaan ihmisten tietämättömyydestä ja välinpitämättömyydestä.

Sosiaalisen median keskusteluita seuraamalla ja tuttujani kuuntelemalla olen huomannut, että harva tietää, mitä riskiryhmään kuuluminen oikeastaan tarkoittaa. Monet näyttävät kuvittelevan riskiryhmään kuuluvan olevan yli 70-vuotias tai vähintäänkin asuvan sairaalassa. Näin ei kuitenkaan ole. Olen ainakin omasta mielestäni ihan terveen näköinen nuori nainen, mutta astman lisäksi sairastan myös nivelreumaa. Se on aika yleinen kombo – koronavirustartuntaa ajatellen petollinen.

Monet näyttävät kuvittelevan riskiryhmään kuuluvan olevan yli 70-vuotias tai vähintäänkin asuvan sairaalassa.

Miksi nivelsairaus altistaisi keuhkosairaudelle? Nivelreuma on autoimmuunisairaus, eli oma immuniteettini on hyökännyt omaa kehoani vastaan. Luonnollisesti taistelu omaa kehoa vastaan vie voimia ulkoisilta vaaroilta, kuten viruksilta ja bakteereilta taistelemista vastaan. Reumalääkkeitä on onneksi monia, enkä joudu kamppailemaan taudista aiheutuvien kipujen kanssa usein. Käytän ihon alle pistettävää biologista lääkettä. Sen valmistuksessa on käytetty eläviä soluja, jotka hyökkäävät tiettyä immuunijärjestelmän osaa vastaan.

Lääkkeen käyttö ei ole minulle riskitöntä, vaan altistun suurelle infektioriskille. Saan helposti haavoja ja mustelmia ihooni, ja niiden paraneminen kestää pitkään. Viattomalta vaikuttava flunssa saattaa kestää monta viikkoa, ja tulehdus leviää helposti keuhkoihin ja niveliin. Näin ollen on varmaankin ymmärrettävää, miksi THL:n mukaan kuulun monien perussairauksia sairastavien tavoin uuden koronaviruksen riskiryhmään.

Olen sairastanut nivelreumaa 8–vuotiaasta asti. Nivelreuman toteamisen jälkeen olen joutunut olemaan erityisen tarkka terveydestäni esimerkiksi influenssakausina ja ollessani ulkomailla. Tunnen paljon ikäisiäni nuoria, jotka sairastavat nivelreumaa. Sen ansoista olen oppinut hyväksymään sairauden ja sen tuomat haasteet elämässäni. Ennen kaikkea, olen oppinut itsestäni sairauden myötä.

Tänään hallitus linjasi minun kuuluvan yhteiskunnan heikoimpaan ryhmään, jota suojellakseen kaikkien maan kansalaisten on hetken aikaa elettävä epämukavuusalueella.

Suomessa nivelreumaan sairastuu vuodessa 1 700 aikuista ja 150 lasta. Suurin osa sairastuneista on 60–70-vuotiaita naisia, joten ei ole ihme, että reuma koetaan usein ”vanhusten sairaudeksi”. Lähipiirini ymmärtää, mitä koronaviruksen kaltainen virus voisi minulle tehdä, kun kausi-influenssaakin vastaan taisteleminen kestää viikkoja. Tähän asti olenkin saanut elää riskiryhmäkuplassa, jossa erityistarpeeni ovat vain tarpeita.

Viime viikonlopun aikana se kupla on puhjennut. Olen lukenut kommentteja, kuten ”Pestään vaan käsiä, niin ei tässä mitään käy” ja ”Miksei vaan riskiryhmään kuuluvat jää kotiin, niin me muut voitais elää normaalia elämää”. Todellisuudessa jokaisen lähipiiriin kuuluu joku, jolle tartunta olisi vaarallinen, vaikka suurin osa tartunnan saaneista saakin vain lieviä oireita.

Jo kaupassa käyminen on minulle riski, sillä tiedän eläväni maailmassa, jossa sana riskiryhmä ei tarkoita kaikille samaa kuin minulle. Toiselle pieni nuha voisi minulle olla nyt kohtalokas. Olen viettänyt neljä päivää kotona seuraten uutisointia ja nauttien omasta ajasta.

Tänään hallitus linjasi minun kuuluvan yhteiskunnan heikoimpaan ryhmään, jota suojellakseen kaikkien maan kansalaisten on hetken aikaa elettävä epämukavuusalueella. Riskiryhmien epämukavuusalue on joka paikassa, paitsi kotona. Päätin lähteä vanhempieni luokse nauttimaan etäopiskelusta, mutta linja-automatka epäilyttää. Yksikin oireeton taudinkantaja voi riittää altistamaan tartunnalle, jota vastaan kehoni tuskin pystyy taistelemaan.

lähteitä:

https://www.reumaliitto.fi/fi/reuma-aapinen/reumataudit/nivelreuma

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/thl-julkaisi-koronaviruksen-riskiryhmat-yli-70-vuotiaat-perussairaat-sairaalloisen-ylipainoiset-tupakoijat/7762552#gs.00legy

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00010