Muiden tapahtumajärjestäjien peruessa kilvan festareita, tangomarkkinoita ja muita tapahtumia, Jyväskylän klassikkotapahtuma Yläkaupungin yö on ottanut toisen linjan. Tapahtuma päinvastoin muun muassa laajentaa toukokuisen ilottelun monipäiväiseksi, tai ehkä tässä tapauksessa moniöiseksi.

”Ajat on haastavat, mutta otettiin haaste vastaan”, toiminnanjohtaja Marko Kainulainen kommentoi tyynen rauhallisesti.

Kainulainen kuvailee Yläkaupungin yöllä olleen kaksi vaihtoehtoa: joko nostaa kädet pystyyn ja perua kaikki, tai sitä vastoin ottaa koronatilanne mahdollisuutena. Työryhmä päätyi jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

”Nyt kun koronatilanne on vähän helpottanut, niin tämä säädösten epämääräisyys on oikeastaan ehkä jopa meidän eduksi.”

Tapahtuma on laajennettu useamman päivän spektaakkeliksi, joka alkaa 6.5. etkotapahtumalla Yön etkot Kortepohjassa ja jatkuu viikonloppuna 13.5. – 16.5.

Ohjelmistoon kuuluu nyt myös keikkojen lisäksi esimerkiksi oma Yöradio, jota Kainulainen odottaa innolla.

”Todella toivon, että ihmiset saavat olla ulkona nauttimassa yhdessä esityksistä, mutta nyt kun on vappuradiota kuunnellut, niin odotan innolla myös tätä meidän festariradiota. On hauskaa, että sitä voi päivän aikana kuunnella taustalla. Tulee toimitettua sisältöä, keikkoja ja haastatteluja”, toiminnanjohtaja lupailee.

Kainulainen lupaaa ylläysmomentteja, sillä ”hän ei tiedä itsekään mitä tapahtuu”.

 

Ehkä hiukan yllättäen laajemman tapahtuman järjestäminen ei ole ollut poikkeuksellisen raskasta työryhmälle. Normaalien festarien ja muiden tapahtumien järjestämisessä on Kainulaisen mukaan yleensä vielä näinkin myöhäisessä vaiheessa moni asia auki, mutta työryhmän tarkka selvitystyö koronarajoituksista ja hyvin suunniteltu varaohjelmisto on helpottanut asioiden suunnittelua.

”Nyt kun koronatilanne on vähän helpottanut, niin tämä säädösten epämääräisyys on oikeastaan ehkä jopa meidän eduksi”, Kainulainen tuumii.

 

Epäselvyyttä koronasäädöksissä on ollut esimerkiksi se, mikä tarkkaan ottaen on esitys. Vaikka esimerkiksi kaikki kulttuuritapahtumat ovat olleet telakalla talven ajan, niin laskettelukeskuksissa on saanut vapaasti olla pylly pyllyä vasten samalla kun ulkona on soinut kovaäänisistä DJ-keikka. Vastaavanlaista ohjelmaa on suunnitteilla Yöhönkin. Kainulainen vihjailee esimerkiksi yllätyksellisistä parvekkeelta soitettavista DJ-keikoista.

”Monet tapahtumat ovat joutuneet panikoimaan ja luovuttamaan, kun massatapahtuma paikan päällä on niiden luonne eikä sille voi mitään. Mutta haastaisin kesätapahtumia miettimään, olisiko jotakin toista tapaa järjestää asioita. Ei voi ehkä laivata kymmeniä tuhansia ihmisiä ja kansainvälisiä rokkareita samaan paikkaan, mutta yleisö on ymmärtäväistä erilaisten tapojen suhteen”, Kainulainen pohtii laajemminkin kulttuurialan epätoivoa koronatilanteessa.

Hän näkeekin, että Yläkaupungin Yö oli pakko järjestää jo senkin vuoksi, että synkän talven jälkeen on huutava tarve esityksille.

”En voi ihan varmana sanoa, että ekana Suomessa, mutta ei kauheasti muita tapahtumia ole ollut.”

”Kukaan ei tiedä mitä olettaa, joten tämä on aika inspiroivaa.”

Poikkeuksellisia esitystapoja radion lisäksi ovat muun muassa Kortepohjan graffitikäytävältä ja opiskelija-asunnoista striiminä järjestettävät Joose Keskitalon levynjulkkarikeikka sekä Una Harnettin räppikeikka, Litku Klemetin kirkosta striimattava keikka sekä Seminaarinmäellä tapahtuva kulttuurikuja, jonka tapahtumat ovat yllätyksellisiä.

Tänä vuonna perinteistä toria ei ole, mutta esimerkiksi yläkaupungin ravintoloista löytyy tarjouksia Yöhön sopivalla teemalla.

Moni tapahtumajärjestäjä olisi huolissaan, miten asiat menevät, mutta Kainulainen on tyynin mielin.

”Ei näitä voi nyt tehdä väärin. Poikkeusaikoina ei ole ollut esityksiä, joten nyt ei ole mitään odotuksia eikä yleisölle tuttuja peruselementtejä. Kukaan ei tiedä mitä olettaa, joten tämä on aika inspiroivaa.”