Toisen koronakevään aikana Instagramiin on alkanut enenevissä määrin ilmestyä suomenkielisiä meemejä, joiden sisältö on hyvin erityyppistä kuin suomalaisilla meemitileillä on totuttu näkemään.

Vittuilu ja pisteliäs ironisuus loistavat poissaolollaan. Meemeissä ylistetään pötköttelyä, ollaan armollisia itselle ja puhutaan tunnetaidoista. Pehmolelut ovat teekutsuilla tyynylinnassa, ja positiivinen faija tukee ja rakastaa lastaan ehdoitta.

Englanninkieliseen internet-maailmaan on vakiintunut käsite wholesome meme. Sanakirja tarjoaa wholesomen käännökseksi tervettä ja tervehenkistä. Redditin wholesomememes-keskustelualue on kenties lajityypin tunnetuin edustaja. Alue on perustettu 2016, ja siellä on yli yhdeksän miljoonaa jäsentä.

Suomeksi voitaisiin puhua vaikkapa hyväntahtoisista meemeistä. Kunnia termistä kuuluu Instagramin Gaycatgirlmemes-tilin adminille.

”On todella ihanaa, että tällaisella pystyy vaikuttamaan. Toivottavasti tulevaisuudessa tällaiselle sivulle ei olisi näin suurta kysyntää.”

Suurin osa meemeistä voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: samaistuttaviin ja ironisiin. Samaistuttava meemi pyrkii välittämään tunnistettavia, jaettuja tunnekokemuksia. Se on yleensä ymmärrettävissä ilman tietämystä meemikulttuurista. Ironinen meemi pelaa monikerroksisilla meemikulttuurin sisäisillä viittauksilla. Se on usein eräänlainen sisäpiirivitsi.

Hyväntahtoiset meemit ovat tämän kahtiajaon ulkopuolella. Ne käyttävät meemeistä tuttua estetiikkaa, mutta totutusta poikkeavalla, positiivisuutta ja rakkautta välittävällä tavalla. Hyväntahtoinen meemi on ikään kuin digitaalinen vastine lämpimälle halaukselle.

Positive_faija-tilin meemeissä kuvitteellinen isähahmo puhuu katsojalle tsemppaavassa ja kannustavassa hengessä. Faijan reaktio transsukupuolisen lapsen kaapista tuloon on mutkattoman hyväksyvä. Faija auttaa kotiläksyissä ja puutöitä tehdään yhdessä, mutta lapsen ehdoilla.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön positiivi-isi (@positive_faija) jakama julkaisu


Lempeän isälliselle sisällölle on selvästi kysyntää, kuten maaliskuun lopussa perustetun tilin suosion räjähdysmäinen kasvu osoittaa. Tili keräsi tuhat seuraajaa ensimmäisen vuorokauden aikana, ja parhaimpina päivinä uusia seuraajia tuli lähes pari tuhatta.

”On todella paljon ihmisiä, jotka eivät ole saaneet omalta isältään kannustusta tai huolenpitoa. Tässä tapauksessa Instagram-meemisivulta haetaan sitä, mitä on jääty kaipaamaan”, Positive_faija-tilin ylläpitäjä spekuloi suosion syitä. Hän ei halua kertoa itsestään yksityiskohtia julkisesti säilyttääkseen salaperäisyyden sumuverhon faijahahmon ympärillä.

Postausten kommenteissa ilmaistaan isähahmon kaipuuta, mutta myös kiitellään myönteisestä esimerkistä vanhemmuuteen ja liikututaan siitä, että oma isä muistuttaa Positive_faijaa.

”Nuorilta isiltä on tullut palautetta, että sivu inspiroi olemaan kannustavampi, positiivisempi ja parempi faija. Se on parasta mahdollista palautetta. On todella ihanaa, että tällaisella pystyy vaikuttamaan. Toivottavasti tulevaisuudessa tällaiselle sivulle ei olisi näin suurta kysyntää.”

Positive_faijalle on tullut yllätyksenä, miten henkilökohtaisia ja rankkoja asioita seuraajat haluavat hänelle jakaa. Hänen mielestään on hienoa, jos kokemusten jakamisesta on jollekin apua, mutta muistuttaa, että meemitilin takana on vain yksi ihminen. Faija on viettänyt viime viikot somelomaa lepuuttaakseen päätään, sillä ihmisten tarinoiden kuunteleminen vie veronsa.

”Olisi kiva, jos oma jaksaminen riittäisi kaikkien kanssa juttelemiseen, mutta täytyy vain myöntää, ettei riitä. Useamman kerran on tullut tippa linssiin siitä, miten vanhemmat voivat kohdella omia lapsiaan.”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön positiivi-isi (@positive_faija) jakama julkaisu


Kun koronarajoitukset ovat sulkeneet ravintolat ja sosiaalisia kontakteja kehotetaan välttämään, moni hakeutuu aiempaa enemmän digitaalisten sisältöjen äärelle ja hakee kontaktia muihin ihmisiin sosiaalisen median kautta.

Meemit ovat ”oivia strategisen kommunikaation ja propagandan välineitä”, jonka lisäksi meemit ”sekä pönkittävät olemassaolevia valtasuhteita että haastavat niitä”, kerrotaan Tampereen yliopiston journalismin, viestinnän ja median tutkimuksen MEMEPOL-tutkimusprojektin internetsivulla.

On siis kaikkea muuta kuin yhdentekevää, millaista sisältöä verkon kuvavirrassa kuluttaa tai sinne tuottaa. Meemien käytön yhteiskunnallisessa keskustelussa vakiinnutti viimeistään se, kun Donald Trump valjasti Pepe-sammakon osaksi vuoden 2016 presidentinvaalikampanjaansa.

”Rasistinen, kapitalistinen ja patriarkaalinen yhteiskuntamme ei rakennu ihmisten keskinäiselle huolenpidolle tai sille, että meitä kutsuttaisiin yhteen toimimaan aktiivisesti niiden asioiden puolesta, joihin uskomme.”

Meemeillä voi pyrkiä edistämään pehmeämpiäkin arvoja.

Eksperienssibeibenterapiamemet-tili käsittelee nimensä mukaisesti terapiassakin esiin nousevia aiheita, kuten itsetuntemusta, tunnetaitoja ja kommunikaation tärkeyttä. Tili keräsi Positive_faijan tavoin lyhyessä ajassa suuren määrän seuraajia.

Eksperienssibeibe eli EB haluaa sisällöllään edistää yhteisöllisyyttä, hierarkiattomuutta ja muiden huomioimista. Koska ympäröivä, yksilökeskeinen ja kilpailullinen yhteiskunta instituutioineen ei kannusta huolenpitoon ja hoivaan, EB mieltää ne poliittisiksi teoiksi.

”Rasistinen, kapitalistinen ja patriarkaalinen yhteiskuntamme ei rakennu ihmisten keskinäiselle huolenpidolle tai sille, että meitä kutsuttaisiin yhteen toimimaan aktiivisesti niiden asioiden puolesta, joihin uskomme.”

Pehmeys voi siis olla myös radikaali valinta.


EB näkee, että lähitulevaisuudessa siintävä ympäristökatastrofi vaatii ihmisiä ajattelemaan asioita ”monella tavalla uusiksi”.

”Meidän on opittava, miten toimia toistemme kanssa. Jos jatkamme sillä linjalla, että kaikki yritetään tehdä yksin, emme voi selvitä katastrofin osuessa kohdalle. Se ei vain toimi niin.”

EB iloitsee siitä, että hänen sanomansa on saanut vastakaikua sosiaalisessa mediassa.

”Se tarkoittaa, ettei oma lähipiiri ole ainoa paikka, missä ajatellaan näin. Se on luonut toivoa ihmisten suhteen.”


Hyväntahtoisen sisällön tuottaminen voi olla tapa hoivata myös itseään.

Tyynylinna-tilin ylläpitäjä haluaa luoda virtuaalisen turvapaikan, jossa on ”ihanaa ja lämmintä”. Tilin pastellivärisessä kuvastossa söpöt eläimet iloitsevat arjen pienistä riemuista, kuten leskenlehdistä ja päiväunista.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön tyynylinna (@tyynylinna) jakama julkaisu

Tyynylinna onnistuu kuitenkin välttämään siirappisuuden ja teennäisyyden, sillä vaikeita tunteita kuten häpeää ja ahdistusta ei sivuuteta, vaan niihin suhtaudutaan rakentavalla lempeydellä.

”Ajattelin, että tykkään katsoa mielenterveyteen liittyviä meemejä, ja haluan itsekin postata niitä sellaisella kulmalla, joka tuo hyvää mieltä eikä ole itseä vähättelevä”, hän kertoo ajatuksistaan tilin perustamisen taustalla.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön tyynylinna (@tyynylinna) jakama julkaisu


Tyynylinna nauttii luovuutensa toteuttamisesta meemien kautta ja erityisesti visuaaliseen puoleen panostamisesta. Meemeilyn hyvänä puolena hän mainitsee myös uudet kontaktit.

”On tosi kivaa, että on saanut yhteyden muihin meemitileihin. On tullut paljon uusia tuttavuuksia, joiden kanssa on käyty keskusteluja mistä vain. Se on vähän kuin leikkimistä. Nykyään sellaista small talkia ei muuten oikein tapahdu.”

Meemitileihin liittyvä anonyymius mahdollistaa Tyynylinnan mukaan sen, että ihmisen näkee eri tavalla kuin yleensä. Ihmisestä ei voi tehdä oletuksia iän tai ulkonäön perusteella.

”Kun näet ihmisen meemit, hyppäät ihan toiselle tasolle. Näet hänen huumorintajunsa, näet hänestä eri asioita. Se on super ihanaa ja mielenkiintoista.”