Maailman vihatuin fontti, nettimeemi ja yleinen vitsailun aihe. Jos et halua, että sinut otetaan vakavasti, kannattaa turvautua Comic Sansiin. Miten yhdestä fontista on kasvanut näin iso ilmiö, vitsi ja vihan kohde?

Fontin suunnitellut Vincent Connare on sanonut:
“Jos rakastat Comic Sansia, et tiedä mitään typografiasta. Mutta jos vihaat Comic Sansia, et myöskään tiedä mitään typografiasta.”

Alun perin fontti suunniteltiin käytettäväksi Microsoft Bob -ohjelmistossa, jonka tarkoitus oli hauskalla tavalla perehdyttää ihmiset tulossa olevaan ja tietokone-elämän mullistavaan Windows 95 -käyttöjärjestelmään. Fontti ei kuitenkaan ehtinyt ajoissa valmiiksi.

 

Lopulta ohjelmassa seikkailevan koiran puhekuplissa möllötteli – ainakin Connaren mielestä – hyvin huonosti tähän kontekstiin soveltuva Times New Roman. Eihän nyt iso keltainen koira voinut puhua Times New Romanilla!

Comic Sans tuli lopulta valmiiksi ja siitä tuli yksi viidestä Windows 95 -käyttöjärjestelmän mukana tulleesta fontista. Se oli myös tulosteiden sommitteluun tarkoitetun Microsoft Publisherin oletusfontti, joka tarkoitti, että pian tulostetut ohjelappuset kaikkialla työpaikkojen kahvihuoneista lääkäreiden vastaanottotiloihin olivat täynnä lapsekkaan vänkyräisiä Comic Sans -kirjaimia.

“Jos rakastat Comic Sansia, et tiedä mitään typografiasta. Mutta jos vihaat Comic Sansia, et myöskään tiedä mitään typografiasta.”

Vaikka Connare onkin sanonut saaneensa inspiraation fonttiin Batman– ja Vartijat-sarjakuvakirjoista, sillä on lopulta hyvin vähän tekemistä sarjakuvatekstauksen kanssa.

Sarjakuvissa pyritään yleensä jatkuvaan rytmiin ja muotoon niin, että sekä kirjaimet että teksti tuntuvat soljuvan eteenpäin. Puhekuplien
sisällön ei pitäisi varastaa huomiota itse kuvilta. Comic Sansin kirjaimet kuitenkin sojottavat keskenäänkin eri suuntiin ja rytmin puutteen takia tuntuu, etteivät kirjaimet sovi yhteen edes toistensa kanssa.

 

No onko tällä nähtävän hutaistusti tehdyllä fontilla sitten mitään hyviä puolia? Pitäisikö fontti jättää omaan arvoonsa tai sen käyttö jopa kieltää, kuten suunnittelijapariskunta Holly ja David Combs ovat Ban Comic Sans -kannanotossaan vaatineet?

Princetonin yliopisto julkaisi vuonna 2010 tutkimuksen, jonka mukaan nimenomaan Comic Sansin rytmin puute ja hutaistun oloiset kirjasimet auttoivat koululaisia oppimisessa. Tai oikeammin tutkimuksen mukaan koululaiset käyttivät enemmän aikaa sellaisten tekstien lukemiseen, joissa kirjaimet kuten p ja q ja b ja d eivät olleet toistensa peilikuvia. Epäsäännöllisiä kirjasimia sisältävät fontit kuitenkin jättivät tekstin sisällön myös tehokkaammin koululaisten muistiin. Ja kyllä, tutkimuksessa käytettiin fontteina muun muassa Comic Sansia ja Arialia.

 

Epäsäännöllisistä kirjasimista ja nimenomaan Comic Sansista on ajoittain uumoiltu olevan hyötyä myös lukivaikeudesta kärsiville, mutta mitään tieteellistä tutkimusta aiheen tueksi ei ole olemassa. Tutkimusten mukaan kirjainten koolla ja välistyksellä on huomattavasti enemmän merkitystä lukivaikeuksien kanssa painiville kuin kirjainten muodolla.

Ja on Comic Sansilla myös omat faninsa: Yhdysvalloista löytyy oma Comic Sans Appreciation Society ja onpa fontille oma kansainvälinen päivänsä, jota vietetään heinäkuun ensimmäisenä perjantaina.

Ehkäpä JYYnkin pitäisi tuolloin osoittaa kunnioitustaan maailman kenties tunnetuimmalle fontille ja vaihtaa oma kirjasimensa edes päivän ajaksi Comic Sansiin.

Kenties Comic Sans ei olekaan niin huono fontti. Kenties sitä on vain käytetty väärin.

Kenties keskeisin syy sille, miksi Comic Sansista on niin helppo tehdä pilkkaa, on se, että sitä käytetään väärin ja väärissä asiayhteyksissä. Lapsekkaan huolimattomat kirjasimet eivät välttämättä toimi erityisen hyvin vakavissa asiayhteyksissä, lääkärin odotushuoneessa tai muistuttamassa siitä, että vessan ovi pitää sulkea.

Kenties Comic Sans ei olekaan niin huono fontti. Kenties sitä on vain käytetty väärin.

Jopa Ban Comic Sans -kampanjan alullepanijat Holly ja David Combs tulivat lopulta toisiin aatoksiin ja vaihtoivat kampanjansa Facebook-sivun nimen muotoon Use Comic Sans.

Eikä pidä unohtaa, että Comic Sans kuitenkin oli The Sims -pelissä käytetty fontti.