JYY laatii tänä vuonna koko toiminnan kattavan ilmastokestävyyden tiekartan. Se on suunnitelma JYYn päästöjen pienentämiselle ja kestävyyden parantamiselle. Syitä tuskin tarvitsee sen suuremmin avata – ilmastonmuutos, kestävyysvaje, mitä näitä nyt on.

Ensiksi otettiin selvää nykytilanteesta. Siksi JYYn hiilijalanjälki laskettiin keväällä. Laskelma kattaa kaikki JYYn ja Soihdun kiinteistöt ja toiminnot Kortepohjan ylioppilaskylässä, Vehkakujalla ja Ilokiven ympäristössä. Mukaan sisällytettiin käytetty sähkö, lämpö ja vesi, jätteet, kuljetut matkat sekä rahallisesti ja päästöllisesti merkittävimmät hankinnat.

 

Kiinteistöissä käytetty sähkö, lämpö ja vesi muodostivat yli 70% vuoden 2019 päästöistä, ja lämmitys lohkaisi lähes puolet koko päästöpotista. Tämän vuoden alusta sähkö on jo vaihdettu uusiutuvaan. Lämmön päästöihin vaikuttaa kulutusmäärien lisäksi paikallisen kaukolämmön tuotantotapa.

Kokonaisuudessaan asumisen hiilijalanjälki JYYn asunnoissa on pienempi, kuin Sitran laskema keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki.  Jätteiden osuus JYYn hiilijalanjäljestä on 10% luokkaa, mutta silmään pistää sekajätteen suuri määrä. Matkojen osuus JYYn hiilijalanjäljestä on häviävän pieni. Hankintojen päästöistä isoimmat siivut menee ylioppilaskylän rakennusten ylläpitoon sekä Ilokiven ravintolan ruokaostoihin.

Mitä tästä sitten opittiin? Ainakin se, että JYYn toiminnasta syntyi vuonna 2019 päästöjä yli 3700 tonnia hiilidioksidiekvivalenttejä. Kiinteistöjen energiatehokkuus täytyy saada paremmaksi, hukka ja jäte minimiin sekä kaikki ostot energiasta hyödykkeisiin kestäviksi.

Projektissa kertyvän tiedon avulla teemme itse JYYssä asiat paremmin ja voimme opastaa myös asukkaita ja asiakkaita kestävämpään arkeen.