”Tartuntatautilääkärin kanssa soiteltiin aamulla ja keskusteltiin tilanteesta. Hän sanoi, että kaupungin koronaryhmä oli aikeissa kokoontua ja käsitellä meidän tapahtumaa. Sanoin jo siinä, että ei me lähdetä väen vängällä tätä tietenkään tekemään, turvallisuus on meille tärkein asia”, sanoo Laura Partamies, JYYn tapahtumatuottaja.

Tartuntatautilain 58 § mukaan kunta voi kieltää yleisötilaisuuden, mikäli se katsotaan välttämättömäksi toimenpiteeksi yleisvaarallisen tai perustellusti yleisvaaralliseksi epäillyn tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Kaupungin yksilöasiainjaosto tekee asiasta virallisen päätöksen perjantai-iltapäivän aikana. 

”Tässä vaikuttaa se, että kaupunkilaiset ovat ottaneet meihin paljon yhteyttä ja ilmaisseet huolensa siitä, onko tätä järkevää järjestää kun opiskelijat liikkuvat ympäri ämpäri kaupunkia.”

”Hankala tapaus kaiken kaikkiaan. Olin vielä eilen sitä mieltä, että tapahtuman järjestäminen on ok. Tässä joutuu käytännössä joka päivä pohtimaan näitä asioita”, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertoo. 

Vielä torstai-iltapäivänä Partamies ja Käsmä olivat keskustelleet puhelimessa. Partamiehen mukaan tapahtuma oli tällöin Käsmän mielestä vielä turvallinen. Kaupunki oli myös lahjoittanut kasvomaskit tapahtuman osallistujia varten.

”Tällä viikolla on tullut niin sanotusti lunta tupaan, ja tartunnoissa korostuu nimenomaan nuoret aikuiset. Tässä vaikuttaa se, että kaupunkilaiset ovat ottaneet meihin paljon yhteyttä ja ilmaisseet huolensa siitä, onko tätä järkevää järjestää kun opiskelijat liikkuvat ympäri ämpäri kaupunkia”, Käsmä kertoo.

 

Käsmän mukaan lähes kaikki viimeaikaiset tartunnan saaneet ovat olleet 18-22-vuotiaita. Siitä syystä kaupunki ei katsonut perustelluksi kieltää esimerkiksi viikonloppuna järjestettävää tyttöjen jalkapallon Hippos-turnausta.

”Toiminta on eri tyyppistä, kun siellä on kuitenkin alaikäisiä huoltajineen. Teini-ikäisten tartuntoja ei ole käytännössä ollenkaan.”

”Harmittaa, sillä kulttuurilla ja tapahtumilla on suuri merkitys yhteisöllisyyden ja ihmisen mielenterveyden kannalta.”

Varotoimenpiteet oli otettu Amazing Racen suunnittelussa huomioon. Tapahtumaan perinteisesti kuuluvat jatkot oli peruttu, rasteille olisi otettu kerrallaan rajoitettu määrä ihmisiä ja osallistujille olisi ollut tarjolla kasvomaskeja ja käsidesiä. Samana viikonloppuna Jyväskylän anniskeluravintoloissa järjestetään kuitenkin useita tilaisuuksia, joiden osallistujat edustavat samaa ikäryhmää, josta nyt ollaan huolissaan. Kaupungin toimivalta ei kuitenkaan riitä rajoittamaan ravintoloiden toimintaa.

Partamies kertoo, että jo kertaalleen siirretty Amazing Race perutaan kokonaan. Lipun ostaneet saavat rahansa automaattisesti takaisin sille tilille, jolta lippu on maksettu. Partamies kehottaa ottamaan ongelmatilanteissa yhteyttä häneen.

”Harmittaa, sillä kulttuurilla ja tapahtumilla on suuri merkitys yhteisöllisyyden ja ihmisen mielenterveyden kannalta. Pitää miettiä muita tapoja, joilla saisimme hyvinvointia lisättyä”, Partamies suree.