Suomen hallitus suositti tiedotustilaisuudessaan 12.3. perumaan kaikki yli 500 osallistujan yleisötilaisuudet toukokuun loppuun mennessä koronavirusepidemian takia. Tämä tarkoittaa käytännössä kaikkien isoimpien kevään ja vapun opiskelijatapahtumien perumista tai siirtoa syksylle. 

Huhtikuun 18. – 19. järjestettäväksi tarkoitettu Jyrock on kevään isoimpia JYYn ja Jyväskylän tapahtumia. Ilokivelle kokoontui viime vuonna reivaamaan peräti 1100 osallistujaa, mikä on reilusti yli hallituksen suosituksen peruutettavista tapahtumista. 

”Ihan mielettömästi ollaan tehty töitä näiden tapahtumien eteen ja nyt kaikki pistetään tauolle syksyyn asti. Se on todella epäkiitollinen tilanne, kun meillä oli sikahyvät tapahtumat tilalla. Vituttaa kuin pientä oravaa”, tapahtumatuottaja Laura Partamies kommentoi siirtyviä tapahtumia. 

”Osallistujien puolesta myös olen todella pahoillani, toivon, että kaikki pääsevät osallistumaan uusissa ajankohdissa syksyllä. Harmittaa hirveästi kun ihmiset olivat sitoutuneet niin kiitettävän hyvin näihin tapahtumiin”. 

Jyrock on siis päätetty siirtää, todennäköisesti lokakuulle. Samoin siirtyvät kaikki muut JYYn tapahtumat kuten vuosijuhlat, SPARK ja mikä ehkä opiskelijalle pahinta, myös vappujuhlat. 

JYYn toimistolla on suunniteltu Minna Canthin patsaan lakittamisen livestriimamista, mutta tulossa ei ole ainakaan Harjun piknikkiä, ei kulkuetta eikä mitään muitakaan vapputapahtumia. Nähtäväksi jää, varastaako joku kaasunaamarikommando koronaa uhmaten Canthin lakin tänä vuonna. 

Vappu on siis ainakin virallisten tapahtumien puolesta peruttu. 

”Vituttaa kuin pientä oravaa”

Muita isoja vapunajan tapahtumia Jyväskylässä on ollut myös  ainejärjestö Linkki Jyväskylä ry:n järjestämä Jyväsmetro, jossa kierretään baareja busseilla pitkin Jyväskylää. Tapahtuma on ollut tarkoitus järjestää 23.4. Muutama tunti hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen Jyväsmetro ilmoitti, että tapahtuma siirtyy tänä vuonna syyskuulle koronan takia. 

”Osattiin odottaa tätä, joten huomioitiin tämä jo tapahtumaa suunniteltaessa. Tietysti harmittaa se että Linkin suurin tapahtuma joudutaan perumaan koska tiedetään että Jyväsmetro on monille vuoden odotetuin tapahtuma. Ei kuitenkaan missään nimessä haluta vaarantaa kenenkään metromatkustajan turvallisuutta, joten tapahtuman siirtäminen oli sen takia helppo päätös ja haluttiin viestiä siitä osallistujille mahdollisimman tehokkaasti”, Jylkkärille kommentoivat Jyväsmetron projektipäälliköt Emma Nevala ja Emilia Varonen.

Lisäksi perinteikäs rastisuunnistus Amazing Race Jyväskylä on pidetty perinteisesti 30.4. Opiskelijat ovat kiertäneet joukkueina pitkin kaupunkia rastilta toiselle erilaisia tehtäviä suorittaen. Tämäkin tapahtuma siirtyy nyt syksylle.

”Yksi mahdollisuus oli myös pienentää osallistujamäärää, ei ole vielä kiire esimerkiksi tavarahankintojen kanssa, mutta seurataan tilannetta.”, kommentoi Amazing Racen projektikoordinaattori Nelli Rauhala heti tiedotustilaisuuden jälkeen.

Perjantaina tilannekuva oli kuitenkin jo muuttunut ja Amazing Racekin päätetty siirtää syksylle.

”Ei kuitenkaan missään nimessä haluta vaarantaa kenenkään metromatkustajan turvallisuutta”

Ensimmäisenä kevään tapahtumat ehti peruuttaa ainakin osittain Pörssi ry, jonka perinteikäs ja iso Rinnerieha ehdittiin perua torstaina osittain. Vaikka rinneosuus oli käynnissä normaalisti, paikalta tarjottiin pois kuljetuksia ja jatkotilaisuudet oli peruttu, mikä vaikea vaikkakin epäilemättä oikea päätös aiheutti pienen someraivon ainakin yhteisöpalvelu Jodelissa. 

Kevään ja vapun yhteydessä on myös monia pienempiä opiskelijatapahtumia, joissa on kuitenkin ollut perinteisesti suhteellisen isoja kävijämääriä. Esimerkiksi Ynnän approilla on ollut vuosittain n. 300 ihmistä. Koronaviruksen leviäminen saattaa hyvinkin vaikuttaa myös ainakin osallistumisintoon näiden tapahtumien kohdalla. 

Lisäksi moni muu Jyväskylän kulttuuritapahtuma on vaakalaudalla. Esimerkiksi Jyväskylän kaupunginteatterin loppukevään esitykset perutaan, samoin Jyväskylän Sinfonian. Perinteikäs kaupunkifestari Yläkaupungin Yö ei ole vielä tehnyt virallista päätöstä, mutta festivaalin järjestäminen näissä olosuhteissa näyttää hyvin epätodennäköiseltä. 

Jyväskylän ylioppilasteatteri ei ole vielä tehnyt virallista päätöstä, mutta puheenjohtaa Petra Luukkainen pitää kohtuullisen todennäköisenä, että myös JYT peruu näytöksensä koska ensi-iltaan on vielä noin kuukausi aikaa ja tilanteen ei odoteta helpottuvan. 

Naapurikaupungissamme Tampereella koko vappu on päätetty siirtää syksylle tapahtumineen päivineen, Tampereen yliopiston ylioppilaskunta TREY tiedotti 12.3.

Vabu ei lobu lobullisesti, mutta voi olla, että sen pitämisestä joudutaan pitämään vuoden tai ainakin muutaman kuukauden mittainen tauko. Jylkkäri lohduttaa kuitenkin muistuttamalla, että skumppaa voi juoda yo-lakki päässä kotonakin. 

 

Jylkkäri seuraa koronatilanteen kehittymistä ja erityisesti sen vaikutuksia opiskelijoihin ja opintoihin. Jos sinulla on kerrottavaa koronan vaikutuksista opiskelijaelämään, ota yhteyttä paatoimittaja@jylkkari.fi