JYYn edustajistolla eli edarilla on kymmenisen kokousta vuodessa.

Edarin kokouksista tiedotetaan liian vähän. Sallikaa minun todistaa päätelmän valitettava todenperäisyys ja esittää samalla muutama ratkaisuehdotus. Kyse on nimittäin kaikkia opiskelijoita koskevasta toimijasta, minkä takia tietämättömyys sen toiminnasta on hyvin huolestuttavaa.

Pimennossa oleminen ei kuitenkaan ole vain jäsenistön vika, sillä varsinkin edarin kokouksista tiedottamisessa on suuria aukkoja.

 

On uskomaton fakta, että Jyytisissä, ylioppilaskunnan omassa, jäsenistön laaja-alaisesti tavoittavassa viikkotiedotteessa, ei ole ollut tänä vuonna mainintaakaan edarin kokouksista. Viime vuonna niistä kerrottiin vain kahdesti, vaikka kokouksia järjestettiin yhdeksän. Edarivaaleista ja vallan vaihtumisesta on sentään kerrottu marras- ja joulukuussa.

Vuonna 2018 Jyytisissä nostettiin esiin ainoastaan vuoden ensimmäinen kokous. Kokousten helppolukuisista tiivistelmistä tai linkeistä esityslistoihin saati pöytäkirjoihin sopii vain haaveilla.

Tänä vuonna on järjestetty viisi edarin kokousta, joista neljästä on tehty Facebook-tapahtuma. Syksyn kolmelle tiedossa olevalle kokoukselle ei ole vielä tapahtumia luotu. Viime vuodelta tapahtumailmoituksia löytyy viisi, kaikki kevään ajalta. Loppuvuotta kohti into on siis hyytynyt.

Samoin on käynyt vuonna 2018, jolloin tapahtumia on neljä, nekin kaikki kevään kokouksista.

 

Niin ikään into päivittää Twitteriä on heikentynyt ajan saatossa. Vuoden 2018 kolmannesta kokouksesta lähtien JYYn Twitter-tilille on heitetty linkki ensin Facebook-striimeihin ja sitten Youtube-striimiin, josta kokousta on voinut seurata kotisohvillakin.

Käytännöstä on ilmeisesti kuitenkin luovuttu, sillä kuuden viimeisimmän kokouksen linkkiä ei Twitteristä löydy.

Kyse on nimittäin kaikkia opiskelijoita koskevasta toimijasta, minkä takia tietämättömyys sen toiminnasta on hyvin huolestuttavaa.

Edari kokousti keväällä etänä Zoomin välityksellä, jolloin kokouksen seuraamisen pitäisi olla samalla tavalla mahdollista ihan koko jäsenistölle. Aikaisemmin kokousten kulkua on muuten myös päivitetty twiitaten, mutta tästäkin on luovuttu. Siinä olisi kuitenkin yksi tapa tiivistää kokouksen tärkeimpiä anteja helposti lähestyttävään muotoon.

Edarin kokoukset tosiaan striimataan livenä JYYn Youtube-kanavalle, ja tallenteet jäävät sinne myöhemminkin nähtäviksi. Seurasin vuoden kolmannen kokouksen striimiä, jolla oli parhaimmillaan huimat kuusi (6) seuraajaa, vaikka ääntä ei tuolloin kotikatsomoihin siunattukaan.

Jos striimi katkaistaan tai siitä poistetaan äänet arkaluontoisen tiedon takia, siitä on hyvä ilmoittaa. Muutoin tilanne voi näyttäytyä teknisenä kömmähdyksenä.

 

JYYn Instagram-tili toistaa aikaisempaa kaavaa: ei mainintoja kokouksista viimeisen parin vuoden ajalta. Tili on muutenkin lähinnä edustustehtävien ja -tapaamisten esittelyä. Kokouksia on voitu mainostaa joskus tarinoissa, mutta niitä ei ole tallennettu jälkipolville ihasteltaviksi.

JYYn omaan tapahtumakalenteriin edarin kokous on merkitty viimeksi 25.1.2018.

Jylkkärissäkään ajankohtia ei ole pariin vuoteen ilmoitettu, eikä liikaa muutakaan edariin suoraan liittyvää.  Numerossa 2/2020 JYYn hallituksen puheenjohtaja Ira Vainikainen kertoo syitä osallistua ylioppilaskunnan toimintaan, mutta edustajisto ei esiinny jutussa edes sanana.

Samaisen lehden lopussa JYYn eri ryhmät kertovat viime hetken kuulumisia, mikä oli miellyttävä yllätys. Koko edustajiston toimintaa voisi avata tällä tavalla edes kuukausittain enemmänkin.

Myös päätoimittaja Tuukka Tervonen totesi numerossa 7/2019, että edarista ei kirjoiteta tarpeeksi. Samalla hän takasi aloittavansa korjausliikkeen. Pitkäaikaista ja pysyvää lupauksen lunastamista odotetaan innolla.

Jos ja toivottavasti kun edarin näkyvyyttä halutaan ylipäätään parantaa, kokouksista tiedottamista ei tule tai voi sivuuttaa.

Tiedottamisen kohentamisen ohella on syytä varautua mahdollisuuteen, että jäsenistöä todella saapuu paikan päälle kokousta seuraamaan sitten, kun niitä voi jälleen livenä järjestää. Mihin tällaiset tavalliset jäsenistön edustajat menevät istumaan, jos eivät halua olla osa jotakin ryhmää ja täten istua heidän pöydissään? Onko tilaan järjestetty oma pöytänsä ”ynnä muille”?

Tällaiset käytännön ongelmat voidaan periaatteessa ratkaista parantamalla striimien laatua ja saavutettavuutta, jolloin jäsenistö katsoisi striimiä paikalle saapumisen sijaan. Toisaalta kokouksissa saa ruokaa, vink vink!

Ja vaikka etäily jatkuisikin, täytyy striimin linkkiä silloinkin jakaa useissa kanavissa. Linkin heittäminen kokouksen Facebook-tapahtuman keskusteluosioon hieman ennen h-hetkeä ei yksinkertaisesti riitä. Sitä ei edes pysty näkemään, ellei ole kirjautunut sisään!

 

Jos ja toivottavasti kun edarin näkyvyyttä halutaan ylipäätään parantaa, kokouksista tiedottamista ei tule tai voi sivuuttaa. Jäsenistön on tiedettävä milloin tapahtuu, jotta voi seurata mitä tapahtuu. Suuri määrä ratkaisuja on jo olemassa, mutta ne täytyy nähdä ja ottaa vastaan.

Ilokivessä on toisinaan melkoiset jonot, joten voisiko kokouskutsuja ja/tai kokousten muistioita laittaa sinne seinille kaikelle kansalle nähtäväksi? Voisiko kokousten pöytäkirjat viedä Driveen ripeämmin? Olisiko mahdollista käyttää lukuisia, jo olemassa olevia ja jäsenistöä tavoittavia tiedotuskanavia ja oikeasti tiedottaa niiden kautta ajankohtaisista asioista?

JYY muun muassa instaa, twiittaa, tubettaa — ja toivottavasti myös hieman skarppaa.