Yläkulttuurikioskista alkunsa saanut kulttuuritoiminta laajenee. Tänä syksynä kulttuurista kiinnostuneet voivat suunnata katseensa Mäki-Matin Pitkäkadulle, josta löytyy elokuussa ovensa avannut Alakulttuuritalo Mäkitorppa.

Perustajina toimivat Sanna Klemetti, Ella Valkola, Katariina Nikkilä, Inka Koutaniemi, Emilia Sippala ja Erno Beuker. He toivovat, että talon kävijät tekisivät siitä näköisensä.

Alakulttuuritalo on avoinna yleisölle ja kaikki ovat tervetulleita sinne oleilemaan, tekemään kouluhommia tai vaikka käsitöitä.

Alakulttuuritalon tilat sijaitsevat lähellä yliopistoa ja keskustaa, heti Jyväskylän kansallisarkiston vieressä.

Tilan vuokra on varsin kohtuuhintainen, mikä mahdollistaa tapahtumien järjestämisen myös pienemmille toimijoille.

Klemetin mukaan idea kulttuuritilasta sai alkunsa oikeasta tarpeesta.

”Meillä on ollut haluja vapaakulttuuritilan perustamiseen Jyväskylässä, koska täällä ei ole vastaavanlaisia tiloja”, Klemetti kertoo.

Mäkitorpan tiloihin on tarkoitus rakentaa pimiö ja hankkia pari ompelukonetta.

Valkola mainitsee, että tilojen varustelu on vielä kesken, sillä kaikki tavarat on saatu lahjoituksina.

Kaikki alakulttuuritalon tavarat ovat kävijöiden käytettävissä ja esimerkiksi keittiötä voi käyttää yhteisiin ruoanlaittohetkiin.

Mäkitorpan tilat ovat jakautuneet useaan, pienempään huoneeseen ja rakennuksen yhteydestä löytyy myös avara takapiha.

Tilan seinille on suunnitteilla taidegalleria, jonka kerran kuukaudessa vaihtuvaan näyttelyyn kuka tahansa saa tarjota töitään.

Nikkilä kertoo, että tällä hetkellä alakulttuuritalon löytää Facebookista, mutta suunnitteilla ovat myös omat kotisivut ja Instagram-tili, josta toimintaa voi seurata.

Tilan seinille on suunnitteilla taidegalleria, jonka kerran kuukaudessa vaihtuvaan näyttelyyn kuka tahansa saa tarjota töitään.

Alakulttuuritalo on vuokrattavissa erilaisia tapahtumia varten ja sitä voivat vuokrata niin yksityishenkilöt kuin yhdistyksetkin.

Tilan vuokra on varsin kohtuuhintainen, mikä mahdollistaa tapahtumien järjestämisen myös pienemmille toimijoille.

Koutaniemen mukaan myös taloa vuokraavan Yläkulttuuri Ry:n on tarkoitus järjestää tulevaisuudessa omia tapahtumiaan Mäkitorpalla.

Yhdistykselle voi myös ehdottaa tapahtumia sekä yhteistyötä kulttuuritoimintaan liittyen.

 

Ensimmäinen tapahtuma syksyllä avajaisten jälkeen on Torppaklubi #1 Mäkitorpalla (Pitkäkatu 25) la 3.10. klo 18:00. Esiintymässä Litku Klemetti sekä Herra Pietiläinen ja Lempeät keinot. Liput 10 €, kasvomaskilla 9 €.