Kuva: Tommi Puska
Kuva: Tommi Puska

Seminaarinmäen kupeessa yläkaupungilla alkaa näkyä nuorten määrä myös palvelutarjonnassa. Tatuointistudio avasi
pienen kahvilan ja etnoruokakauppa muutti alakaupungilta asiakasvirtojen ääreen.

Seminaarinmäen kupeessa on nyt tarjolla lääkitsijöitä kahvihampaan kolotukseen. Ylä-Ruthin kahvihäppäri on ollut olemassa jo jonkin aikaa.
Ruutin suodatinkahvi näkyy tekevän hyvin kauppansa, mutta läheinen tautointiliike on päättänyt kokeilla, miten erikoiskahvit maistuvat yläkaupungilla
Skotlantilais-irlantilainen Ian Johnson-Ferguson toivottaa tervetulleeksi nauttimaan rennosta kahvihetkestä ja lupaa yläkaupungin halvinta kahvia.
Luulisi, että muut yrittäjät olisivat mieluusti jättäneet persaukiset iltapäiväkahvittelijat Vakiopaineen riesaksi, mutta kun ei niin ei. Aina parempi persaukisen kahvittelijan kannalta.
Johnson-Ferguson kertoo, että tautointiliikkeen aula oli joka tapauksessa täynnä kahville poikennutta porukkaa, ja hän tarvitsi isomman odotustilan.
Niinpä viereisen liiketilan vapauduttua, hän päätti avata samantien kahvilan.

”Jos saamme parikymmentä asiakasta päivässä, niin vuokra tulee maksettua. Voittoa tämän ei tarvitse tehdä”, hän sanoo.

Suunnitelmissa on kahvin myynin lisäksi akustista musiikkia alkuiltoihin sekä muun muassa riipputuoli katon koukkuun. Johnson-Ferguson kertoo tavoittelevansa rentoutta kahvilaansa.

Rentous syntyy palvelusta – lasku maksetaan lähtiessä ja ihmisten toivotaan viihtyvän. Lautapelivalikoimaan hän on suunnitellut shakkia, tammea ja backgammonia. Lisäksi paikka toimii taidegalleriana.

Hän ei pidä ongelmana sitä, että ihmiset notkuvat kahvilassa tuntikausia parin kahvikupillisen hinnalla.

”Jos ei haittaa, että joku istuu viereen, niin ei minulla mitään sitä vastaan ole”, hän sanoo.

Johnson-Ferguson on asunut Jyväskylässä kuutisen vuotta. Yläkaupungilla on viimeisen vuosikymmenen aikana yli 55-vuotiaiden asukkaiden määrä laskenut samalla, kun parikymppisten määrä lisääntyy.

Vaikka yläkaupunki on Keski-Suomen tiheimmin asuttu paikka ja väestö hyvin opiskelijapitoista, ei se vielä kovin voimakkaasti näy Kauppakadun varren liikkeissä. Johnson-Fergusonin kahvila on varmaankin monen mielestä tervetullut lisä. Mies itse iloitsee myös etnoruokakaupan muuttamisesta vanhan apteekin paikalle.

”Olen iloinen, että se tuli siihen. Yläkaupungilla on tuntunut olevan vain kiinteistövälittäjiä. Siitä tulee vähän outo vaikutelma, että hei, mennäänkö yläkaupungille? – Miksi, haluatko ostaa asunnon?”

Etnoruokakauppa Keidas muutti yläkaupungille pääpostin korttelista kreikkalaisravintolan vierestä. Asiakaskunta muodostuu pitkälti opiskelijoista ja maahanmuuttajista.
Paikan toimitusjohtaja Shahow Yousefshahi ei ehdi haastateltavaksi. Yrityksen toinen omistaja Karam Yousefshahi kertoo, että Keitaaseen valitaan myyntiin elintarvikkeita, joita tavallisesta kaupasta ei löydy.

Myös reseptejä on tarkoitus painaa uusia makuelämyksiä kaipaavia ajatellen. Paikassa olikin etninen keittokirja, mutta sen on joku lainannut ja jättänyt palauttamatta.

Jarno Liski

paatoimittaja@jylkkari.fi