”Kerran Kiihtelysvaarassa traktori kaatu ja Aatu siinä rytäkässä alimmaiseks jäi.”

Näin laulo Juakko Teppo jotakuinnii merkittävimmästä tapahtumasta Kiihtelysvuaran historijassa.

Eikäkö sen lisäksi olikkii tuo puukirkon tuhopoltto parisen vuotta sitte.

Kirkonpolttaja oli ilimeisesti katkeroitunna jostakkii ja se piätteli sen sitte olevan kirkon syytä.

Emmie sitä kyllä hirvveesti ihmettele, semmosta se Kiihtelysvuara ihmiselle tekkee.

 

Jos sattuu aivastammaan sillon ku on ajamassa kirkonkylän läpi, sitä ei ehi nähä. Kirkolla on kauppa, apteekki ja pari parturi-kamppaammoo. Ennen oli puariloinen, mutta se sulujettiin ja laittoivat siihe tilalle vanhainkojin. Vappaa-ajan viettomahollisuuvet on siis vähä heikollaiset, jos et halluu tappaa elläimmii tai omista moottorikelekkaa.

Metästämisestä se pitäjän nimikkii tullee. Kiihtelys tarkottaapi nimittäin 40 oravannahkaa. Usseimmat taittaa viihtyäkseen hyövyntää Alkon tillauspalvelluu sillon ku ei mehälle piäse. Lapsille löyty minun nuoruuvessa kaks vaihtoehttoo: Kiihtelysvaaran urheilijat tai Kiihtelysvaaran kirjasto.

Mie valihin sitte jälkimmäisen. Muuten mie varmaan oisinkkii töissä siellä kylän ainoan kaupan kassalla. Nyt piäsen senttään huastelemmaan Ruthilla muijen huuhaahumanistiloijen kanssa asijoista, millä ei luultavasti ikkään tuu olemmaan mittään käytännön sovellutuksija minun elämässä. Tiijä sitten kumpi on parempi.

 

Jos jotakkii hyvvää pittää Kiihtelysvuarasta mainita, nii maisemat on aivan nätit. Kirkonkylä on siinä vuaran piälä. Laittoivat sinne maisemahuussinkkii.

Siellä sitä kelepaa sitte katella jylhhää vuaramaisemmaa samalla ku viänttää paskkoo ja miettii elämänvalintojjaan