Koronavirus sen mahdollisti.

Kansaneläkelaitos Kela tiedotti 16. maaliskuuta, että korkeakouluopiskelijoiden ateriatuettuja lounaita voi myydä poikkeuksellisessa tilanteessa opiskelijaravintoloista mukaan.

Aiemmin ateriatuettuja annoksia ei ole voitu myydä ravintoloiden ulkopuolelle. Siitä on linjattu arvolisäverolaissa.

Mutta tätä voi kutsua erikoistilanteeksi.

 

Kaksi päivää myöhemmin, tänään keskiviikkona 18. maaliskuuta Semma Restaurants kertoi aloittavansa kokeilun.

Huomisesta torstaista alkaen Veturitallien ja Myllyjärven opiskelija-asuntojen eteen ajetaan pakettiautolla, ja valmiiksi pakattuja aterioita myydään maanantaista perjantaihin.

Alustavasti on pohdittu, että Veturitalleille pysähdytään puoli kahdeltatoista päivällä ja Myllyjärvelle tuntia myöhemmin. Molemmille pisteille puolen tunnin ajaksi.

Kokeilu jatkuu ainakin ensi viikon perjantaihin saakka, riippuen kysynnästä, sanoo toimitusjohtaja Jarmo Sallinen Semma Restaurantsista.

Miten suurta menekki on? Sitä Sallinen ei osaa ennakkoon arvioida.

Mutta monelle opiskelijoille ateriatuettu lounas on tärkeä vaihtoehto. Edullisuuden takia, sanoo Sallinen, mutta myös siksi, että kaikilla opiskelijoilla ei välttämättä ole mahdollisuutta laittaa ruokaa kotona.

 

Aiemmin maanantaina Semma Restaurants kertoi sulkevansa kaikki opiskelijaravintolat, joista ateriatuetun lounaan saa, lukuun ottamatta Rentukkaa Kortepohjassa.

Sitä ennen Jyväskylän yliopisto oli puolestaan ilmoittanut keskeyttävänsä kontaktiopetuksen ja siirtyvän etäopiskeluun koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Haluttiin sulkea kampusalueet, vähentää turhaa liikkumista niillä.

”Tietenkin toimimme samassa linjassa”, Jarmo Sallinen sanoo.

Sen sijaan Rentukassa lounaan tarjoamista jatketaan. Henkilökunta annostelee linjastolla ruoat. Koska asiakasmäärät ovat vähentyneet, ei annostelusta ole Salmisen mukaan aiheutunut ruuhkaa.

Keskiviikosta alkaen Rentukasta on voinut ostaa myös yksittäispakattuja annoksia mukaan otettavaksi, opiskelijahintaan.

 

Rentukan ja Semma Restaurantsin ruoanjakelukokeilun lisäksi ateriatuettua lounasta saa Kasvisravintola Katriinasta ja Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY:n Ravintola Ilokivestä, toistaiseksi.

Katriina palvelee maanantaista lauantaihin niin kauan kuin kävijöitä riittää. Lounaan voi ostaa myös mukaan.

Sen sijaan Ravintola Ilokivi on tiedottanut sulkevansa ovensa perjantaina 20. maaliskuuta lähtien. Syy on sama kuin Semmalla: yliopisto haluaa rajoittaa kampusalueella liikkumista.

Perjantaihin saakka lounasta tarjotaan Ravintolassa Ilokivessä paikan päällä ja mukaan myytynä.

Ravintolapäällikkö Kati Lemiläisen mukaan ruoan kotiinkuljetus- ja noutopalvelumahdollisuuksia on pohdittu, mutta päätöksiä ei olla tehty. Toteutus voisi olla haastavaa, jos ja kun Seminaarinmäellä sijaitsevien tilojen käyttöä halutaan vähentää.

Ravintola Ilokivellä ei ole myöskään omia, elintarvikekuljetuksiin soveltua autoja.

 

Hallitus ilmoitti maanantaina uusista rajoitustoimenpiteistä, joilla koronaviruksen leviämistä pyritään hillitsemään.

Yksi toimenpiteistä oli kieltää yli kymmenen hengen julkiset kokoontumiset. Rajoitus ei kuitenkaan tarkoita, että ravintolat joutuisivat sulkemaan ovensa.

Jarmo Sallisen mukaan Rentukka pysyy toistaiseksi auki. Jos ruoanjakelu sisätiloissa vaikeutuisi ”jostain syystä”, alustavassa pohdinnassa on ollut myös ruokateltta Rentukan eteen.

Mutta jos rajoitukset ja erilaiset toimenpiteet tiukkenisivat Suomessa, paine Rentukan sulkemiseen voi kasvaa.

”Mutta turha miettiä sitä nyt. Eletään hetkessä.”

 

Poikkeusmenettely korkeakouluopiskelijoiden ateriatuettujen ruokien ulosmyynnissä on voimassa tämän hetken tietojen mukaan toukokuun loppuun saakka.

Jos opiskelu palautuu normaaliksi jo aikaisemmin ja erityisiä rajoituksia ei enää ole, poikkeusmenettely ei ole enää voimassa. Opiskelijan on esitettävä oikeutensa ateriatukeen samalla tavalla kuin aiemminkin eli näyttämällä voimassa oleva opiskelijakortti tai Kelan ateriatukikortti.

 

Avoinna olevat opiskelijaravintolat

Kasvisravintola Katriina. Arkisin kello 11-18.30, lauantaisin kello 12-15.30.

Ilokivi. Arkisin kello 9–16, lounas 11-16. Avoinna pe 20. maaliskuuta saakka.

Rentukka. Arkisin kello 9-19, lounas 11-19. Lauantaisin 11-16, sunnuntaisin 12-16.

Semma Delivery -kokeilu. Veturitallien ja Myllyjärven opiskelija-asuntojen edessä. Aikataulu ja tarkempi myyntipaikka ilmoitetaan Semman Instagramissa.