Monissa medioissa puhutaan kotivaroista ja hamstaamisesta.

Jos aikoo oman sairastumisen varalle hankkia kotivaran, se kannattaa tehdä ruoka-aineista, joita käyttää tavallisesti muutenkin. Suurimmalle osalle meistä elettävät ajat kuitenkin tarkoittavat käytännössä vain paljon käytettävissä olevaa aikaa kotona, sekä turhan ulkona liikkumisen välttämistä. Tällainen ruoanlaitto on suunnitelmallista, perehtyvää ja luovaa.

Välttämättä ei siis ole tarpeellista tilata kotiinkuljetuksena kahden viikon ruokavarastoa, vaan samansuuntaisesti voi varautua vähitellen pakastamalla valmistettua ruokaa ja

Opettelemalla helppoja aterioita, joita jaksaa tehdä vaikka heikommassakin kunnossa. Siihen asti karanteenikeittiön peruskauraa ovat haudutukset, marinoinnit, säilöminen ja se unohdettu tiede: leipominen.

Tässä artikkelissa ei ole suoranaisia reseptejä. Sen sijaan tässä artikkelissa on yleisiä ohjeita ja neuvoja, jotka auttavat keittiön haltuunotossa ja toivottavasti inspiroivat laajentamaan omaa osaamista. Osaat varmasti itsekin hakea reseptejä netistä, mutta olen linkannut loppuun pari hyödyllistä nettisivua.

 

Tuoretta vai säilöttyä?

Ruokavalio olisi hyvä yrittää pitää karanteeninkin aikana monipuolisena. Maalis-huhtikuussa kotimaiset kasvikset ovat pitkälti juureksia ja kaalia, kunnes kauppoihin tulevat ensimmäisinä parsat ja retiisit. Siihen asti vitamiinien saannista on hyvä huolehtia esimerkiksi säilykkeillä, pähkinöillä ja kalalla. Esimerkiksi hapankaali ja suolakurkut ovat myös erityisen hyviä stressaantuneelle vatsalle.

 

Pakasteita

Pakastevihannekset eivät ole tasavertaisia keskenään. Herne-maissi-paprika kestää pakastuksen paljon parsakaalia paremmin. Pakastettu pinaatti sopii vihersmoothieen tai suolaisiin tattarilettuihin, mutta kastikkeet ja salaatit tarvitsevat huonosti säilyviä tuoreita pinaatinlehtiä.

 

Leipominen

Yleensä ruoanlaitossa ruoka-aineiden annostelu ja mittasuhteet ovat eläviä, arvioituja ja makuasioita. Poikkeus tästä on leivonta. Kotivaaka auttaa leivontaharrastuksessa harppauksia eteenpäin. Ehkä kotieristyksissä olisi hyvä aika vihdoin opetella se täydellinen pitsapohja, hapanjuurileipä tai suklaan temperointi.

 

Leipä

Siivutettua leipää on kätevä pakastaa, mutta tuoreen (säilöntäaineettoman) leivän käyttöaikaa voi myös pidentää monilla keinoilla. Paahtaminen yllättävästi pelastaa lievästi kuivahtaneen leivän. Vähän kovemmasta leivästä saa krutonkeja keittoon tai salaattiin paahtamalla uunissa öljyttynä. Jopa pahasti kuivahtanut leipä herää henkiin kun sen kastelee nopeasti mutta ronskisti hanan alla ja laittaa uuniin (mahdollisesti alumiinifolioon käärittynä) 150 asteeseen.

 

Pavut

Kuivatuista pavuista saa pitkällä yön yli liotuksella paljon maukkaamman aterian kuin tölkkipavuista. Papusoppaa parempaa ei olekaan, kun se on hyvin maustettu, ja erityisesti papujen maustamisessa tulee käyttää paljon rasvaa ja suolaa. Isossa kattilallisessa voi olla kolmekin senttiä rasvakerrosta päällä, ja suolaa kannattaa lisätä useita kertoja kokkaamisen aikana.

 

Pasta

Italialaisen ruoanlaiton ominaisuuksia ovat sesonkisuus ja tuoreet raaka-aineet, mutta yhtä lailla myös pitkään säilyvät raaka-aineet ja säilykkeet. Oliiviöljy ja parmesaani riittävät kastikkeeksi pasta-annokseen, ja siitä on hyvä lähteä eteenpäin. Italialaisesta keittiöstä löytyy ainakin seuraavat ainekset:

 

  • Oliiviöljyä, parmesaania, pecorinoa
  • Tölkkitomaatteja
  • Yrttejä (kuivattuja ja tuoreita)
  • Oliiveja, kapriksia, artisokkaa
  • Anjoviksia
  • Tonnikalaa, sardiineja
  • Kuivattuja sieniä
  • Ilmakuivatut lihat, salamit, pekoni

 

Kovat juustot säilyvät hyvin, ja mahdollisen homeen niistä voi vain raapia pois pinnasta. On hyvä pitää mielessä, että mitä vähemmän ainesosia on, sitä tärkeämpää on myös niiden laatu. Pastan pääainesosa on kuitenkin aina pasta.  Tämä tarkoittaa sitä, että pastavesi suolataan, pasta keitetään al denteksi ja kastiketta on sen verran, ettei se jätä lammikkoa lautasen pohjalle. Pastan keitinveteen kertyy tärkkelystä, ja sitä käyttämällä suurustetaan kastiketta.

 

Riisi

Riisi säilyy hyvin ja sopii moniin ruokiin. Ylijääneen riisin voi säilyttää jääkaapissa joitain päiviä ja käyttää paistettuna (herne-maissi-paprikan kanssa) tai keitettynä suolaiseksi puuroksi.

 

https://www.epicurious.com/ (maksuton reseptisivu)

 

https://cooking.nytimes.com/ (maksullinen reseptisivu)

 

https://www.youtube.com/user/italiasquisita (italialainen youtubekanava)

 

https://paistopinta.net/2017/07/roomalainen-peltipizza/#more-56 (roomalainen peltipitsa)

 

https://www.mercurynews.com/2020/03/07/coronavirus-kitchen-what-to-stock-cook-during-a-potential-quarantine/  (vastaavanlainen juttu reseptiesimerkeillä)

 

https://paistopinta.net/2017/07/roomalainen-peltipizza/#more-56 (roomalainen peltipitsa)

 

http://muistasyodavalilla.blogspot.com/p/blog-page_25.html (kausiruokakalenteri)