Tampereen yliopisto vaati Vivaa poistamaan parin vuoden takaisen parodian yliopiston logosta välittömästi, vedoten ohjeistukseen logon käytöstä ja myös tavaramerkkilakiin. Vivan parodiassa yliopiston logo esiintyy suuri muinainen hullu jumalolento Ctulhu -teemalla.

Vivan parodiateos.

Vaikkei Vivan puheenjohtajan Ilona Taubertin julkaisemassa viestissä yliopistolta uhatakaan suoraan oikeustoimilla, lain mainitseminen viestissä kuulosti kieltämättä ainakin vihjaukselta siihen suuntaan.

Viva kieltäytyi poistamasta logoa ja vetoaa tekijänoikeuslain pykälään neljä, jossa sanotaan: ”Jos joku teosta vapaasti muuttaen on saanut aikaan uuden ja itsenäisen teoksen, ei hänen tekijänoikeutensa riipu tekijänoikeudesta alkuperäisteokseen.”

Tämä kohta turvaa parodioinnin juuri nimenomaan esimerkiksi Tampereen yliopiston logon kohdalla. Tekijänoikeuslain salliman vapaan muunnelman ehdot täyttyvät, mikäli teosta ei ole mahdollista sekoittaa alkuperäiseen, eikä se kilpaile alkuperäisen kanssa. Ja jos alkuperäinen logo on mahdollista sekoittaa suuren muinaisen hullun jumalolennon okkultistisiin merkkeihin, vika on varmasti brändissä eikä niinkään parodiassa.

Tampereen yliopiston brändissä on yhtä paljon hypeä kuin Neuvostoliiton kuuohjelmassa, muttei samanlaisia onnistumisia.

Tämä tiedostettiin myös  lopulta yliopiston ylemmässä johdossa. Rehtori Mari Walls kiirehti kommentoimaan Ylelle, ettei kahden vuoden takaisiin kuviin ole sittenkään syytä puuttua.

Vivan Taubert kertoi Jylkkärille käyneensä ”ihan ok” -keskustelun asiasta yliopiston kanssa ja pitää tärkeimpänä sitä, että yliopisto otti opikseen asiasta. Taubertia jäi hämmentämään sekin, miksi ongelmana tuntui olevan Vivan luonne poliittisena opiskelijajärjestönä.

Alkuperäisessä yliopiston viestissä luki ”Myös tunnuksen liittäminen poliittiseen toimintaan on aiheuttanut hämmennystä.”

”Ei jaksettu nostaa tuota asiaa itse tikunnokkaan koska haluttiin enemmän yleiskeskustelua, mutta kyllä sen suhteen on täällä ongelmia että onko asiat poliittisia ja miten me mahdutaan opiskelijajärjestönä tähän yhteisöön”, Taubert kommentoi outoa kohtaa.

Koska poliittiseen kontekstiin liittyvä parodia hämmentää, tässä Pohjois-Korealaista versiointia logosta.

”Meidän tavoitteitamme, kuten yliopistodemokratian ja avoimuuden lisäämistä tunnutaan katsovan vähän eri valossa sen vuoksi että sanomme arvomme ääneen ja niillä on nimi, punavihreys. Se että tuollaiseen kevyeen hassutteluunkiin liitetään järjestömme poliittisuus on aika ihmeellistä, samanlaisen kannanoton kun voisi nähdä minkä tahansa edustajistoryhmän tai harrastejärejstön viestinnässä”, Taubert harmittelee.

Nyt syntynyt logokohu ei todellakaan ole ainoa ongelma uudella yliopistolla.

Nykyinen Tampereen yliopisto syntyi, kun Tampereen korkeakoulut yhdistyivät. Sen jälkeen yliopisto on saanut kosolti kritiikkiä epädemokraattisuudesta, asioiden salailusta ja tyhjänpäiväisestä brändipöhinästä. Suomen kuvalehden artikkeli viime vuodelta toteaakin – varsin profetoivasti – että ”Tampereen korkeakoulut yhdistyivät. Syntyi yliopisto, jossa logot ja sloganit ratkaisevat ja opetusohjelmat ovat kateissa.”

Ihailkaamme kaikki logon yhteensopivuutta jo toiseen Neuvostoliiton avaruuspropagandajulisteeseen.

Miksi Jylkkäri kirjoittaa tästä tamperelaisten kohusta? Koska hyökkäys yhden opiskelijaryhmän oikeutta parodioida omaa yliopistoaan kohtaan on oikeasti hyökkäys kaikkien opiskelijoiden parodiaoikeutta vastaan.

Esimerkiksi Jyväskylässä ylivoimaisesti suurinta osaa opiskelijoista ärsyttäneen ja elämää hankaloittaneen Sisu-tietojärjestelmän aiheuttamaa vihaa ja katkeruutta on purettu parodisoivilla haalarimerkeillä. Mitä jos Jyväskylän yliopisto ja/tai Sisun kehittänyt Funidata yrittäisivät estää tämän parodian vetoamalla ”Eiku” -nappulan ikoniseen luonteeseen?

Tiltti ry:n erinomaiset haalarimerkit.

Yritys estää opiskelijoita parodisoimasta TampereUniversityn eli TampereUnin eli lyhennetysti Tunilogoa näyttää kuitenkin tällä erää olevan paha oma maali. Viva julisti vastaiskuna kisan parhaasta parodiateoksesta, ja sosiaalinen media näyttää täyttyvän jutun kirjoitushetkellä logoa parodisoivista teoksista.

Yliopiston soisi olevan vain tyytyväinen tähän kehityskulkuun. Logo on niin kolkko, että se muistuttaa jonkin valvontarobotin epäinhimillistettyjä kasvoja, jotka valvovat Tampereen opiskelijoiden vitsejä ettei siellä vain tehtäisi pilkkaa Suuresta Brändistä.

Kenties parodiat tuovat logolle inhimillistä lämpöä ja vähän sisältöäkin Tampereen tyhjään, opiskelijahuumoria vainoavaan pöhinään.

Tunibrändin suuri silmä valvoo Mord- Tamperetta.