Roller derbylle on ominaista nopeus ja fyysisyys. Nelipyöräisillä rullaluistimilla ohi kiitävät pelaajat liikkuvat sellaisella velositeetilla, että sunnuntaisuhailijoita hirvittää. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on sen verran, että yhtä ottelua on seuraamassa peräti seitsemän tuomaria. Lajin asenteesta kertovat etenkin pelaajien lempinimet kuten vaikkapa Norma Rage tai Abbey Roadkill.

Viitaniemen palloiluhallissa on rullailtu kohta yhdeksän vuotta.

”Jyväskylä Roller Derby perustettiin 2011 muutaman lajista innostuneen voimin. Tällä hetkellä Jyväskylässä harrastajia on noin 30, joista aktiivisia 20. Meillä on vahva yhdessä tekemisen meininki”, valmentaja Kirsi Pihlaja kertoo.

Pihlajan mukaan opiskelijakaupungin ongelmana on kuitenkin harrastajien suuri vaihtuvuus. Jyväskylään tullaan opiskelemaan muutamaksi vuodeksi ja sitten siirrytään eteenpäin.

”Joudumme etsimään uusia harrastajia jatkuvasti”, Pihlaja summaa.

Roller derby saapui Suomeen vuonna 2009, jolloin ensimmäinen seura perustettiin Helsinkiin. Kaksi vuotta myöhemmin vauhdikas laji saavutti myös Keski-Suomen korkeuden. Nyt Jyväskylä Roller Derby on pelannut kaksi menestyksekästä kautta lajin korkeimmalla tasolla SM-sarjassa.

Aktiivisia seuroja on Suomessa 20 ja harrastajien määrä liikkuu jossain 2000 tienoilla. Roller derby on Suomessa marginaalilaji, joka joutuu kamppailemaan saadakseen jalansijaa suositumpien harrastusten joukossa. Tämä näkyy etenkin tila- ja hallivarausten kohdalla.

”Olemme yrittäneet pitää ääntä liikuntavuoroista. Olemme tapelleet Jyväskylän kaupungin kanssa kynsin ja hampain aikaisemmista ajoista. Silti saamme näitä iltakahdeksan jälkeen alkavia lepakkovuoroja. Se on perheellisille ja työssäkäyville harrastajille ongelmallista”, Pihlaja valittelee.

Lajia tuntemattomalle säännöt menevät kutakuinkin näin: kussakin joukkueessa on neljä blockeria ja yksi jammeri. Tunnin mittainen peli eli bout on jaettu kahteen puolen tunnin periodiin, jotka on taas pilkottu kahden minuutin mittaisiin jameihin. Varsinaisia maalialueita ei ole, vaan joukkueet kohtaavat ovaalin muotoisella radalla, jossa blockerien tehtävä on estää jammerien vapaa liikkuminen. Jammerit taas saavat pisteitä jokaisesta ohitetusta vastapuolen blockerista.

Perinteisistä joukkuepeleistä poiketen roller derby ottelussa on seitsemän tuomaria, sillä nopeat ja välillä sekavatkin tilanteet vaativat useamman silmäparin.

”Kyseessä on täyskontaktilaji, joten suojien on oltava asianmukaisia. Pelaajalla on oltava pää-, kyynärpää-, kämmen- ja polvisuojat. Noin 200–300 euron panostuksella pääsee jo hyvin alkuun”, Pihlaja neuvoo.

Kynnys harrastuksen aloittamiseen on pidetty tarkoituksella matalana. Kerran vuodessa järjestetään muutaman kuukauden mittainen alkeiskurssi, mutta mukaan pääsee käytännössä koska tahansa. Ainoa rajoite on ikä, sillä lajin fyysisyyden takia harrastajan tulee olla täysi-ikäinen. Kaksi tuntia kestäviä harjoituksia järjestetään kolme kertaa viikossa.

”Meidän treeneihin voi hypätä koska vaan mukaan. Ensimmäisen kuukauden saa kokeilla rauhassa ilmaiseksi. Meillä on myös jonkin verran lainavarusteita vasta-alkajille. Kausimaksu on 100 euroa, mikä on aika vähän verrattuna moneen muuhun lajiin.” Pihlaja sanoo.

Viikonlopun 27.1.2020 turnauksen aikataulut ovat seuraavat:

12.30 Jyväskylä Roller Derby-Helsinki Roller Derby Queen B’s,

15.00 Kallio Rolling Rainbow Kinapori Fistfunkers- Tampere Roller Derby All-Stars,

17.30 Riverdale Roller Derby – Tampere Roller Derby Howlin’ Rolls