Tunnelma viimeisellä aukioloviikolla oli haikea, mutta Localin yrittäjät Minna Suominen ja Rinna Valjakka ovat onnellisia kuluneista vuosista.

”Meillä on ollut tyytyväisiä asiakkaita, hieno toimitila, ja olemme saaneet jättää jälkemme Jyväskylän kulttuuri-, majoitus- ja kahvilakenttään. Olen ylpeä meistä, vaikka tämä päättyy näin”, sanoo Suominen.
Lopettamiselle ei Valjakan mukaan ollut yhtä selkeää syytä. Kilpailu majoitus- ja ravintola-alalla on kovaa ja vanhan rakennuksen käyttökustannukset korkeat. Toiminnan käynnistyminen viivästyi, sillä lupaprosessit suojellun rakennuksen kohdalla olivat pitkät. Se asetti haastavan alun pienelle yritykselle.
Suojeltu jugendrakennus valmistui vuonna 1851 alun perin viljamakasiiniksi. Vuosien varrella se on toiminut kaupunginkirjastona, museona ja yliopiston rehtorin toimistona.

Suominen ja Valjakka toivovat, että majoitus- ja kahvilatoiminta jatkuisi kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa kiinteistössä.

”Suomessa, saati Jyväskylässä, ei ole liikaa tällaisia vanhoja rakennuksia, jonne kuka vain saa tulla nauttimaan tunnelmasta”, harmittelee Suominen.

Eniten Suominen ja Valjakka jäävät kaipaamaan asiakkaitaan. The Localiin muodostui suuri vakioasiakaskunta, jonka kanssa omalaatuinen huumori kukoisti.

”Yleisesti ottaen tuntuu, että asiakkaat tulivat tänne hirveän hyvällä energialla ja fiiliksellä”, Valjakka kiittelee. Hän jää ikävöimään myös hauskaa työporukkaa.

 

Valjakan ja Suomisen tulevaisuus on vielä avoin. Suominen sanoo, että matkailualalla työskenteleminen kiinnostaa edelleen, mutta aika näyttää mihin tie vie. Uuden yrityksen perustaminen ei tällä hetkellä ole suunnitelmissa, mutta kumpikaan ei pidä sitä pois suljettuna vaihtoehtona.

”Yrittäjyydessä on paljon hienoja asioita. Yksi tärkeimpiä on ollut vapaus toimia omien arvojen mukaisesti”, kertoo Suominen.

”Ei tämä konkurssi lopullisesti ole säikäyttänyt. En näe yrittäjyyttä itsessään pahana juttuna. Tämä oli kuitenkin aika iso projekti ensimmäiseksi yritykseksi”, lisää Valjakka.

Suominen on tyytyväinen siihen, että uskalsi toteuttaa unelmansa omasta hostellista.

”On hirveän siistiä, että olemme tehneet jotain tällaista. Niin moni puhuu, mutta ei uskalla yrittää.”
Suominen ei häpeile konkurssia vaan suhtautuu siihen oppimiskokemuksena. Hän kannustaa yrittämään, jos oma, hyvä idea ja intohimoa sen toteuttamiseen löytyy.

”Vaikka päivät ovat venyneet pitkiksi, ei työ ole aina edes tuntunut työltä, koska se on ollut niin hauskaa ja sen tekemiseen on ollut intohimo.”

Rinna Valjakka ja Minna Suominen haluavat kiittää kaikkia The Localin taipaleella mukana olleita.
”Kiitos, kun olitte täällä ja tykkäsitte meistä.”