Vielä vaalipäivän aamuna JYYn keskusvaalilautakunta otaksui, että noin 80 opiskelijaa ei voinut äänestää tiedonsiirto-ongelmien takia. Vaalipäivän kuluessa ja stressitasojen noustessa selvisi, että ongelma koski yhteensä 36 opiskelijaa.

Ongelmat ratkesivat lopulta vain muutama tunti ennen äänestysajan loppumista. Kaikki opiskelijat pääsivät näin lopulta äänestämään ja heitä tiedotettiin erikseen mahdollisuudesta siihen.

Ongelmia oli havaittu jo perjantain ennakkoäänestyspäivänä, kun osa opiskelijoista jotka eivät kyenneet äänestämään ottivat yhteyttä keskuvaalilautakuntaan. Keskusvaalilautakunta oli pyytänyt Jyväskylän yliopiston digipalveluita korjaamaan asian, mutta perjantain korjaus oli ratkaissut vain osan ongelmista.

Edustajistovaalit ovat JYYn järjestämät, mutta yliopiston rooli vaaleissa on välittää tietoa äänestysjärjestelmän tarjonneelle Trevealle, jotta opiskelijoiden äänioikeus vaaleissa voidaan varmistaa.

”Järjestelmää on testattu ennakkoon, mutta selkeästi nykyisenlainen testaus ei ole ollut tarpeeksi kattavaa”, kommentoi yliopiston viestinnästä Anna-Kaisa Säkkinen vakavasta ongelmasta.

Jylkkäri pyrki saamaan ongelman selville parin viikon ajan, kunnes viestintäpalvelut lopulta kertoivat syyksi sen, että vikoja oli itseasiassa kaksi: osalla opiskelijoista opiskelijanumerotieto oli järjestelmässä väärässä muodossa, osalla numerotieto puuttui kokonaan.

”Toivommekin, että seuraavien vaalien osalta käydään tarkasti läpi järjestelmien väliset riippuvuudet”, Säkkinen kommentoi.

Jos ongelmia ei olisi saatu korjattua, vaalit olisi jouduttu sääntökonsultoinnin jälkeen mitä todennäköisimmän uusimaan kokonaan. Sääntöjen mukaan kaikilla, joilla on äänioikeus, pitää olla myös mahdollisuus äänestää.

Yliopiston digipalveluiden huomaamatta jääneiden virheiden takia koko äänestystuloksen mitätöiminen oli siis vain tunneista kiinni.

”Äänestyspäivän viimeisimmät tunnit olivat elämäni kovin koettelemus”, keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Sanni Kupiainen huokaisi lopen uupuneena äänestyspäivän jälkeisenä aamuna.

Vain keskusvaalilautakunnan, JYYn toiminnanjohtaja Minna Oinaan ja järjestöpalvelusihteeri Eetu Heiskan uupumaton työ pelasti tilanteen yhteistyössä yliopiston ja Trevean kanssa. JYYn hallituksen puheenjohtaja Topias Peltonen selasi vieressä sääntöjä ja lipitti hermostuneesti vanhentunutta siideriä ja tuoretta konjakkia. 

”Onneksi meidän hyvä tiimi sai asiat selvitettyä”, Peltonen kommentoi helpottuneena seuraavana aamuna.

Koko vaalien uusiminen olisi ollut raskas koettelemus JYYlle, kun ensimmäistenkin vaalien järjestämiseen oli välillä vaikeuksia saada haalittua ihmisiä kasaan. Vaalien uusiminen olisi myös saattanut vaikuttaa negatiivisesti äänestysintoon. Edustajistovaaleja ei tiettävästi ole uusittu kertaakaan Suomen ylioppilaskunnissa.