Suuntaa muihin kirjastoihin

Tenttikirjan lainaaminen yliopiston kirjastosta olisi usein kätevintä. Jos se kuitenkin osoittautuu vaikeaksi, voi haluamaansa teosta etsiä myös Jyväskylän kaupunginkirjastosta tai esimerkiksi oman kotipaikkakuntansa kirjastosta. Tämän taktiikan etuna on se, että kunnan kirjastoissa lainausaika on usein pidempi, ja varsinkin pienillä paikkakunnilla lainan uusiminen on helpompaa.

Astetta seikkailullisempikin vaihtoehto on olemassa. Haluttua kirjaa voi lähteä metsästämään ennakkoluulottomasti myös täysin vieraista kaupungeista. Esimerkiksi viikonlopuksi Helsinkiin autoileva opiskelija voi pienellä vaivalla pysähtyä Lahden kirjastossa. Tämä tosin vaatinee lompakon täydentämistä yhdellä uudella kirjastokortilla.

Käänny opettajan puoleen

Kurssin opettajalta löytyy todennäköisesti ainakin yksi kappale tenttikirjaa. Hän saattaa hyvinkin mielellään lainata kyseisen kirjan innokkaalle ja oma-aloitteiselle opiskelijalle. Laina-ajasta voi olla helpompi neuvotella opettajan kuin kirjaston kanssa.

Myös vanhemmilta vuosikursseilta voi tiedustella kirjaa, sillä osa aikaisemmin kurssin käyneistä on mahdollisesti ostanut kirjan itselleen. Samalla on hyvä mahdollisuus kerätä muutama tenttitärppi kokeneemmilta konkareilta.

Ajoita lainaus huolellisesti

Tenttikirjan lainaaminen oikeaan aikaan on lähestulkoon salatiedettä. Jos tenttipäivä häämöttää vasta monen viikon päässä, tenttikirjaa ei vielä kannata lähteä lainaamaan kirjastosta.

Useimpia yliopiston kirjaston kurssikirjoja saa pitää hallussaan vain 14 vuorokautta. Lainan uusiminen onnistuu harvoin, minkä seurauksena yli-innokas lainaaja joutuu luopumaan tenttikirjastaan turhan aikaisin.

Yleensä paras mahdollinen hetki tenttikirjan lainaukselle on alle kaksi viikkoa ennen tenttiä. Tällöin kirjaa voi pitää itsellään vielä viimeisenä iltana. Tuskanhikeä nostattaa kuitenkin se, että suosittuja tenttikirjoja ei voi marssia hakemaan hyllystä enää kahta viikkoa ennen h-hetkeä.

Keskeiseksi muodostuukin teoksen varaaminen oikeaan aikaan. Kirjaston varausjärjestelmästä näkee kätevästi lainassa olevien kirjojen määrän, eräpäivät sekä muut jonossa olijat. Näiden tietojen avulla voi arvioida optimaalisen hetken asettua varausjonoon.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että osa kanssaopiskelijoista palauttaa lainansa etuajassa, kun taas kirjaston vähemmän kuuliaiset asiakkaat saattavat joustaa eräpäivän suhteen.