Vaikka edustajistoon ei pääsisikään, ei kannata lannistua, sillä varajäsenille on tarvetta.

Viime vaalikauden aikana edustajiston 17 järjestetyn kokouksen kokoonpano on ollut vaihteleva. Vaaleissa valittujen 41 edaattorin lisäksi edustajiston kokouksiin on tarvittu yhteensä 54 eri varajäsentä.

Jos varsinainen edaattori ei pääse kokoukseen, ottaa ryhmän varajäsen hänen paikkansa. Vaaleissa varajäseniä valitaan kaksi kertaa varsinaisten jäsenten määrän verran. Jos esimerkiksi tämän vuoden vaalien paikkajako ryhmittymien osalta olisi sama kuin aiemmin, kaksi kolmesta ehdokkaasta pääsisi joko varsinaiseksi edaattoriksi tai varajäseneksi.

Tilanne ei ole poikkeuksellinen. Jylkkäri selvitti asiaa myös kymmenen vuotta sitten, jolloin varaedaattoreita on tarvittu yli 60 kaksivuotisen vaalikauden aikana. Tällä vaalikaudella 18 edaattoria on eronnut joko väliaikaisesti tai kokonaan edustajistotehtävästään. Vuonna 2009 vastaava luku on ollut 24.

Edustajiston kokouksessa on tällä vaalikaudella istunut parhaimmillaan varaedustaja, joka on saanut vaaleissa vain kuusi henkilökohtaista ääntä.

 

Kokonaan eronneita edustajiston jäseniä on yhteensä seitsemän. Yleisimmät syyt eroamiselle ovat olleet muutto toiselle paikkakunnalle ja valmistuminen.

Väliaikaisesti on eronnut yhteensä 11 edustajiston jäsentä. Selvästi yleisin syy väliaikaiseen eroon edustajistosta on vaihto-opiskelu. JYYn hallituksessa on vaalikauden aikana ollut myös seitsemän vaaleilla valittua edaattoria, joiden tilalle edustajistoon on noussut varajäseniä varsinaisiksi edaattoreiksi.

Keskimäärin sijaistavia varaedaattoreita on tarvittu noin kaksitoista per edustajiston kokous.

Yleensä ryhmä on saanut oman varajäsenen paikan päälle, mutta viimeisimmissä neljässä edustajiston kokouksessa poissaolevia edaattoreita ilman varajäsentä on ollut yhteensä 28. Yhteensä vaalikaudella tällaisia poissaoloja on ollut 36.

Osaa edaattoreista on alkanut selkeästi vaivata kiinnostuksen puute ylioppilaskuntapolitiikkaa kohtaan vaalikauden loppua kohden.

 

Vaaleissa valitut edustajat ovat olleet keskimäärin 8,5 kokouksessa tällä vaalikaudella järjestetyistä 17 kokouksesta.

Vain JYYn demariopiskelijoiden Aino Rytkönen on ollut edaattorina paikalla tämän vaalikauden kaikissa edustajiston kokouksissa. JYYn hallituksen nykyinen jäsen Nikolas Bursiewicz on myös ollut paikalla kaikissa kokouksissa, mutta tänä vuonna hänen tilallaan edustajistossa on ollut varaedaattori.

Oikeiden opiskelijoiden Sami Kääriäinen ja P&D:n Iiro Kokkonen ovat olleet vain yhdestä kokouksesta poissa.

Koko vaalikauden istuneista edaattoreista eniten poissaoloja on ollut P&D:n Antero Säyrisellä, joka on ollut vain yhdessä edustajiston kokouksessa.

Kesken kauden edustajistosta eronnut P&D:n Eyup Ylimaz on ollut myös vain yhdessä edustajiston kokouksessa paikalla.

 

Monilla varaedaattoreilla on ollut kiirettä. Esimerkiksi Alvarin Unionin varaedaattori Sanni Kupiainen on ollut 15 kokouksessa varsinaisena edaattorina sijaistaessaan hallituksessa istuvia edaattoreita. Viime vaaleissa varaedaattoriksi jäänyt Jyvivan Otto Kela on istunut 13 kokouksessa tällä vaalikaudella.

Jos vaaleissa valituksi tuleminen jää muutaman äänen päähän, ei epätoivolle siis kannata antaa sijaa. Aktiivisia opiskelijapoliitikkoja tarvitaan ja kaivataan jakamaan taakkaa ensi vaalikaudenkin aikana lähes kaikissa ryhmissä.