Ei hakutuloksia.

Teksti Tuukka Tervonen

Paholainen pukeutuu Aaltoon

Suomalaista korkeakouluväkeä järkytti syyskuun puolessa välissä ilmestynyt Long Play -median julkaisema pitkä artikkeli Muodin huipulla, joka käsitteli julmaa ja epäinhimillistä kulttuuria Aalto-yliopiston muotiopetuksessa. 

Long Playn selvitysten mukaan kansainvälisesti arvostettu vanhempi lehtori Tuomas Laitinen on vuosia simputtanut ja kiusannut opiskelijoita, joista ei ole täysin mielivaltaisista syistä pitänyt. Samalla hän on pyörittänyt kuninkaallisen tavoin omaa hoviaan, johon valitut opiskelijat ovat päässeet ja hyötyneet läheisestä suhteestaan Laitiseen. 

Kiusaamisen osana Laitinen on ilmeisesti myös käytännössä tuhonnut monen opiskelijan mahdollisuudet valmistua yksinkertaisesti kieltäytymällä opetustehtävistään. Tämä toiminta on jatkunut vuosia, mitä ilmeisimmin Laitisen esihenkilöiden siunauksella ja jopa myötävaikutuksella, sillä Long Playn mukaan hänen pomonsa on yrittänyt urkkia YTHS:ltä tietoja opiskelijoista ja leimannut Laitisesta valittaneet mielenterveysongelmaisiksi.

Meno on muistuttanut enemmänkin vanhaa muotimaailmaan sijoittuvaa Paholainen pukeutuu Pradaan -elokuvaa tai jonkinlaista sadomasokistista versiota Muodin huipulla -tosi-tv -ohjelmasta.

 

Tapaus on esimerkki siitä, miksi opiskelijoiden edunvalvontatyö on tärkeää. Muotiopiskelijat, jotka ovat kärsineet Laitisen kiusaamisesta ja diivailusta, tarvitsevat ja ansaitsevat oman ylioppilaskuntansa tukea. Long Playn jutun mukaan ylioppilaskunnan häirintäyhdyshenkilöt ovatkin olleet opiskelijoiden tukena, kun henkilökunnan kanssa on keskusteltu asioista. 

Samaan hengenvetoon voi kuitenkin kysyä, että miten on mahdollista, että tilanteen karmeus on tullut vasta nyt esiin? Miksei AYY ole tiennyt asiasta mitään ennen tätä vuotta?

Kysyä voi myös, miksi asian piti tulla julki Long Playn kautta? Aihe olisi ollut omiaan Aallon omalle ylioppilaslehdelle Ainolle, joka on valitettavasti pistetty kriittisellä hetkellä ilmestymistauolle kyseenalaisen kuuloisen prosessin myötä. 

Myös Jyväskylän yliopistossa henkilökunnan asiaton käytös on noussut aika ajoin puheenaiheeksi, esimerkiksi Tapio Puolimatkan tapauksessa. Aallon tapaus eroaa kuitenkin rajusti Puolimatkasta, sillä Tuomas Laitinen on julkisuudessa olevien tietojen perusteella kiusannut ja laiminlyönyt opetustehtävänsä nimenomaan virka-ajalla, kun taas kritiikki Puolimatkaa kohtaan kohdistuu hänen vapaa-ajalla ilmaisemiinsa mielipiteisiin sukupuolivähemmistöistä.

Aalto-yliopiston tapaus antaa kuitenkin syytä miettiä, onko meidän tai muiden yliopistojen sisällä vastaavanlaisia tapauksia piilossa paljonkin? Laitisen käytös on jatkunut vuosia ilmeisen piilossa ja/tai piiloteltuna. Kynnys valittaa varsinkin pidetystä henkilökunnan jäsenestä voi olla korkea, etenkin jos on kiire valmistua ja tuntuu helpommalta vain purra hammasta ja sietää paskaa, kun ei halua riskeerata omia opiskeluitaan professorin koston pelossa. Se on kuitenkin karhunpalvelus tuleville opiskelijoille. Jos kohtaat epäasiallista käytöstä, valita siitä.

 1. K

  Henriettahan se sitten meni isoon ääneen puolustelemaan Laitista visertämällä tyhmyyden me-too-väkeä vastaan.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Mauno Voutilainen

  Metoon pahin rytäkkä taitaa pikku hiljaa olla asettumaan päin?
  Itse kun käyn harvakseltaan yliopiston tiloissa, joissakin kohdin alkaa heti ryvittämään, ei ole mukavaa, jos oirehtii, mutta joutuu jatkuvasti, ongelmallisissa tiloissa olemaan.
  Mauno Voutilainen Jyväskylä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Outoa

  Alkuperäisen artikkelin ote ja näkökanta hyvin tulenarkaa aihetta kohtaan pistää miettimään sen journalismin laatua.

  Lisäksi: on erittäin tärkeä taata kaikille samat mahdollisuudet opiskelu- ja työelämässä ja kyseenalaistaa mikään sen vastainen. Olen samaa mieltä, että kaikenlainen valikointi ja suosiminen täytyisi pedagogisista tilanteissa olla poissa, mutta siihen syyllistyvät aivan kaikki opinahjot ja useat opettajat/professorit. Yhtä tärkeää on myös tuntea tällaisista tilanteista muutkin näkemykset kuin yhdenlaiset ennen kuin kenenkään mainetta loataan julkisesti noitavainohengessä.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.