Raahe se on rakkauven rantakaupunki, jos siis rakastaa terästä ja tehtaan savua. Se o sellane pieni rantakaupunki suunnillee seittemänkymmentä kilomertiä Oulusta. Kaiken tarpeellise Raahesta kertoo, että muutama vuosi sitte se valittii Suomen epäsuosituimmaksi kunnaksi. Iha ite äänestettii, ettei missää nimesä kannata tulla.

Vuotta myöhemmi Raahen saaristo äänestettii josaki vuojen retkeilykohteeksi. Kyllä oli tainnu se jumalaton tuuli sekottaa äänestäjien pollat. Sielä ookku punkkeja ja aivan karsia puhuri.

Empä tuota voi itekkää lähtä kaupunkia suosittelemaa, että menkäähä sinne kahtomaa, ku juopot istuu Härkätorin puistosa, narkkarit heiluu Kummatisa ja muut pyörii arkipäivät naama paskasa SSAB:n terästehtaala ja viikolloput raahen ainuasa yökerhosa.

Vieraat viiään kiinalaisee syömään, se ku sijaittee mahottoman komian, peräti kolometoistakerroksise rakennukse ylimmäsä kerroksesa. Sitä sielä sanotaa tornitaloksi. Sieltä voi syyesä ihhailla mitäpä muutakaa, ku sitä helekatin tehasta.

Iha oikiasti jos kaupungin suurin ihimetys on museosa möllöttävä maailmavvanahin sukelluspuku, nii on kai se ny helevetti. Seki on nii hirviä makkarankuorennäköne avaruuspuku, että emmää ite kehtais kellekkää lähtä sitä esittelemää.

 

Raahe on nii mahottoma hirviä paikka, että se on yritetty usiampaanki otteesee polttaa. Joskus on ulukolaiset sotien varjolla tuikanneet rantaa valakian siitä kaupungi hirvityksestä poistuessaa, toisinaa iha ite on vaivihkaa koitettu päästä siitä erroo.

Välilä suuremmakki voimat on astunu kuvvaa, ja liekit ilimestyny ku tyhyjästä. Vaa sielä se Perämererrannalla perkele olla pönöttää, eikä se siitä taia olla mihinkää lähösä.

Jos Raahesa jostaki ollaa ylypeitä, nii omme voitettu pesäpallon Suomen mestaruus kakstuhatta kaheksa. Tai siis Pattijoki voitti. Vaa ahaneet raahelaisetha näki viis vuotta etukättee, että PattU tullee vielä menestymää, nii piti kiireevvilikkaa liittää Pattijokiki osaksi kaupunkia.

Itekki näi pattijokisena on sanottava, että kyllä se vitutti, ku urheiluruuvusaki luki, että sielä pellaa Pattijoen Urheilijat Raahesta. Ei helevetti, ku Pattijoelta!