Ei hakutuloksia.

Teksti Julia Autio

Paska kotiseutu: Rikoksista tuttu Raahe – ”Tuolta tontilta löytyi ruumis ja tuossa Siwassa koin ensimmäisen ryöstöni.”

TULIN PITKÄSTÄ aikaa käymään Raahesa. Kysyin sitte bussiasemalla äitiltä, miksi Raahe on hyvä paikka asua. Äiti nauro ja kauan.

Vielä 1800-luvula Raahe oli kova menomesta. Paikan perustaja kreivi Pietari Brahe sai kaupungin pöhisemään kunnolla, ja sen satamisa oli puulle ja tervalle vientiä.

Sitten tuli taas sota, lama ja laskukausi, ja nykyisin Raahesa on vientiä Pirkka-kalijalle.

Kävellessäni Rantakatua pitkin näen vanhoja rakkaita maisemia: tuolta tontilta löytyi ruumis ja tuossa entisessä narkki-Siwassa koin ensimmäisen ryöstöni. Onneksi vorot on täällä karppediem henkisiä filosofeja, jotka lähtee suoraa kapakkaan ryöstösaalis repaleisesa Lidlin pussisa heiluen.

Samassa puljusa äitini palaveli sankaria, joka otti asiakseen tulla kertomaan, että oli puukottanu ommaa äitiään. Molemmat äidit selvisivät säikähyksellä.

RIKOKSISTA Raahe onki tuttu: murhista ja subutexin vetämisestä. Sekä maailman vanhimmasta säilyneestä sukelluspuvusta, jota mennään alakouluikäisenä kahtomaan merimuseoon, jos määrärahat riittää.

Meidän koulusa ei riittäny.

Kaiken hyvän lisäksi Aidolssi-laulukisasta tunnettu Jani Viikholmi sai Raahesa turpiinsa vuosituhannen alkupuolella.

RAAHEN OMILLA nettisivuilla kuvataan kaupunkia näin: ”Se on pieni ja sykkivä kaupunki luonnon syleilyssä, jossa vastakohdat elävät rintarinnan.” Se mitä vastakohilla tarkoitetaa jää avoimeksi, mutta veikkaan kohtaamista, ku terveryhtinen kuntosaliyrittäjä ja etukenonen ravitsemusliikkeen kanta-asiakas kohtaa varhain sunnuntaiaamuna kävelykavulla.

Mutta kaunista luontoa Raahesa kyllä on. Lapsena seikkailin heikoilla jäillä ja sain Paskalahesta raahelaisen paskakasteen. En hukkunu, mutta parhaat pinkit pöksyt oli sen jälkeen melkei yhtä mustat ku raahelaisen sielu. Sentään suuri teräsyhtiö SSAB pittää kaupungin pystysä.

Toistaiseksi.

SOPIVAN ETTÄÄLTÄ saaristo on eittämättä upia. Raahen noin kolme rikasta ihmistä ihailevat komiaa rannikkua parvekkeiltaan tai venneiltään.

Muu väestö on liian masentunutta poikkiammaan reitiltään kojin, Ottopojan ja mahollisen työpaikan väliltä. Ollinsaaren kerrostaloaluetta reunustavat taas pienet viehättävät metsiköt, joissa voi törmätä paikallisiin hirsipuihin, joita käytetään enemmän kuin läheisiä leikkipuistoja.

Huumevelat kannattaa maksaa ajjoissa pois, koska sormet katkiaa Raahesa näppärän ammattitaitoisesti.

Jotkin perinteet kukkoistaa täälläki.

Kaikki muu on katuavvaa. Ajattelin kunnioittaa perinteitä ja nauttia keskinkertasen kiinalaisen lounaan kaupungin ainuasa korkeahkosa rakennuksesa. Tornitalon Hai Long sulki kuitenkin ovensa kesänä ja riisti raahelaisilta perinteisen tavan esitellä kaupunkia; huitoen kaikkiin ilman suuntiin suu täynnä kananuketteja.

Kattoterassi suljettiin vuosia sitten, koska ihimiset hyppäsivät sieltä alas. Eikä ihmekään, kun raahelaisen viikonlopun kohokohta on Pancho Villan premium cheese burger tai kerran vuodesa Lapaluovon kalamarkkinat.

Kyssyn äitiltä, miksi se yhä asuu täällä.

”On tää parempi ku Pyhäjoki.”

 1. V*ttumainen raahelainen

  Raahe on nautinto. Ei tarvi turhia reissata eikä mihinkään ole kiire. Vapaata ku on niin aina pääsee poijes.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Vesa.matti

  Raahe on hyvä paikka asua ei ole koskaan ikäviä asioita tapahtunut päin vastoin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Raahe

  No ei tämä Raahe nyt noin paska ole vaikka paska onkin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 4. Edvard

  Raahe ei ole ehkä mikään erikoinen paikka, mutta siellä on hyvä olla. Ehkä kirjoittajalla itsellään on ollu vaikea nuoruus kyseisessä paikassa, kun paikkaan liitetään lähinnä pessimistisellä satiirilla huonoa mainetta. Onneksi kaupungissa on paljon hyvää; historiaa, luontoa, ravintoloiden tarjonta kasvaa, harrastemahdollisuuksia varsinkin urheilumahdollisuuksien osalta, jotka nekin kasvavat. Toki Raahe on epätäydellinen, mutta monelle rakas. Pidetään lippu korkealla eikä vaan voivotella huonoja kohtaloita, jos pelkästään valitetaan eikä tehdä asioille mitään, niin mitään hyvää ei voi odottaa tapahtuvan. Jokaisella valittajalla on peiliin katsomisen paikka, mitä sinä olet tehnyt kyseisen paikan parantamiseksi? Kun pois muuttaa nuorena ja käteen jää vain paha maku suuhun, on niissä huonoissa muistoissa helppo ässehtyä. Kasvun paikka itse kullakin.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 5. Jiiäm

  Kirjoittaja lienee saanut innoitteen eräältä ”pattijokiselta kirjailijalta”, joka viljeli aikalailla samanlaista juttua tällä samalla”foorumilla”. Vai liekkö kyse yhdestä ja samasta kirjailijasta…?
  Mutta, jos vaikka vastineen laitan ja kirjailija voisi sitte täydentää omien historiallisten tapahtumien ja kokemustensa kulkua tänne tarkemmin…

  Tiesitkö, että Raahe perustettiin 1649 Salon kaupungin nimellä. Vuonna 1652, kun mainitsemasi Brahe, osti velkaantuneen Salon pitjän, nimitti hän samalla Raahen kaupungin kantamaan nimeään. Ei tää krevisi saanut Raahea pöhisemaan, vaan rikkaat suvut, joita tuli mm. Oulusta.
  Esim. Henrik Korte (Corte) wanhempi, oli se joka sai Raahen pöhisemään. Toki mukana touhussa oli muitakin rikkaita porvareita. Kreivi piti kyllä ”huolta” alaisistaan, mutta mainittu Korte voutina keräsi myös verorahat Kreivi Brahelle, siis Brahelle, joka ei edes koskaan käynyt kotikaupungissaan. Ja yleensäkään ei käynyt Suomessakaan kuin muutaman kerran.
  Kuinka luulet, että sodittiin vain Raahessa? Sodittiin muuallakin ja sota vaikuttaa aina talouden alamäkeen. Miksei olisi saanut vaikuttaa näin myös Raahessa? Vaikuttaa siltä että syytät Raahea sodista…?
  On muitakin syitä Raahen taantumaan, nyt esim 1800-luvulla. Siihen ei ollut Raahe mitenkään syyllinen. Kerropas tarkemmin lukijoille.

  Tiesitkö, että Raaheen tuli rautatie Sovion suvun suurella avustuksella n. vuonna 1900, ja tiesitkö että väistämättä sota tekee talouteen alamäkeä, kuten mainitsin ja tiesitkö, että väistämättä puu/purjelaivakausi päättyi muuallakin Suomessa, ei yksistään Raahessa. Oishan kamalaa ollutkin, että muualla laivat on rautaa, täällä Raahessa puuta. Tuostapa oisitkin saanut kelpojutun aiheen.
  Tiesitkö oikiasti, että teollistumisen myötä oli päivänselvää, että puisten laivojen ja tervan aika tulee päättymään.
  Kirjoitit myös;
  ”” kävellessäni Rantakatua pitkin näen vanhoja rakkaita maisemia: tuolta tontilta löytyi ruumis ja tuossa entisessä narkki-Siwassa koin ensimmäisen ryöstöni. ””
  Mitäpäs oikein tarkoitat? Että ihan mainitsemasi kadun nähtävyydet olivat vain ruumis ja Sivassa tapahtunut ryöstö?
  Ei mene nyt minulla jakeluun yhtään ajatusmaailmasi 🙂 Missä oikein oot hortoillut?
  Ja toki Raahe on mielestäsi ainoa paikka Suomessa jossa on murhia ja subutexwillereitä? Häh?
  Ja alakoulussa sukelluspukua et päässyt kahtomaan määrärahojen takia? Tarkennapas kirjailija nyt vähäsen lisää. Keksi jokin muu syy. Väittämäsi ei pidä paikkaansa. Tiedän sen!
  Ja että Wiikholmi sai turpaansa? Täytyypä pysytellä kaukana keskustasta.
  Em. trubadurikxesta löytyy juttu. Luepas se.
  ””mutta veikkaan kohtaamista, ku terveryhtinen kuntosaliyrittäjä ja etukenonen ravitsemusliikkeen kanta-asiakas kohtaa varhain sunnuntaiaamuna kävelykavulla.””

  Lainaus yllä paljastaa kyllä, että et ainakaan opiskele mtn korkeakoulua tms. Ainoa ajatuksesi tuo. Perin kummaa??
  Paskalahdella kohtasit raahelaisen sielun: sinun pinkit kalsarisi. Siis mitä ihmettä. Ja olet oikiasti toikkaroinut Paskalahden jäällä ja se on Raahen syy? Paskalahdella, jonka jää ei meinaa jäätyä talvella kun lahdessa on mutalauttoja ja matalaa paljon. Ja kesälläkin, lähes sama asia, mutta toisinpäin; jos oikein kovaa koittaa juosta, saattaa päästä juoksemaan yli, niinkuin se muuan mies 2000 vuotta sitten toisella vesistöllä…
  Kuinka just sinne menit kun sinne ei yleensä mene kukaan muukaan? Toki lapsena tulee tehtyä kaikkea tyhmää, se on selvää. Mutta onneksi sain tietää että sinun kalsareihin on raahen ”synkkäsielu” ilmestynyt.
  Oikiastikko Paskalahdella kävit? Eli tien halkomalla Aittalahdella…?

  Valaiseppas lukijoillesi tarkemmin näitä hirsipuumetsikköjä! Älä laita taas itsekeksimääsi mukaan, vaan kerro totuus. Ja samoin totuus leikkikentistä.
  Ja samoin SSAB pitää kyllä toistaiseksi yllä kaupunkia, se on tosi, mutta kerropas sekin lukijoille, että kuka myi Rautaruukin naapurille? Olivatko myyjät raahelaisia? Tekstisi antaa sellaisen kuvan!
  Hyvä jos huumeveloista pääsee sormet katkomalla. Tää käytäntö on ilmeisen yleinen muuallakin. Sielläkin jossa asut. On muitakin perimistapoja. Ootkos kuullut että näin menetellään muuallakin. Ei ole raahelainen tapa. Ihan ulkomailta tullutta.
  Miksi olet kiinalaisessa syönyt vain nugetteja huitomalla? Olisit saanut ne halvemmalla vaikka sieltä ex. siwastasi. Kiinalainen, hyvä ruokapaikka, sulki ovensa kun vuokrasopimus päättyi. Mainitsemasi ravintola aukaisi toimensa uusissa tiloissa ja ”toinen kiinalainen” jatkaa nyt uusilla sopimuksilla tornitalossa. Tuo totuuskin julki, älä keksi pelkästään negatiivista. Kuin esim. Katolta hyppiminen. Pari tyyppiä kovassa tripissä hyppäsi alas. Entäs sitten? Pääseehän täällä hyppimään näitä trippihyppyjä muuallakin.
  ””Raahelainen vkn loppu tai kerran vuodessa kalamarkkinat. ym.ym .ym..””
  Ei voi olla totta. Oikiastikko?
  Oletkos käynyt edes koskaan Raahessa? Vai luetkos vaan netin erästä s-kirjaimella alkavaa ”keskustelusaittia”?
  Epäilen vahvasti kuitenkin, että olet oikiasti käynyt Raahessa, ainakin kerran pari, kun mainitsit Siwan ja (matalan)Paskalahden.
  Mutta että olet käynyt juuri Paskalahden jäällä 🙂 Kaikista vesistöistä, mahdollisesti vaarallisimmista…Hmmm?

  Toki täällä voi olla mukavampaa asua kuin esim. Pyhäjoella. Vertailu on ihan hyvästä. Mutta jos noin on miten kirjailija yllä kirjoitti, että siis Pyhäjoki onkin huonompi paikka kuin Raahe, niin kerropas sitten lukijoille lisää tästä pahemmasta Pyhäjoesta. Alkoipa kuulostamaan niin pelottavalta, että täytyy ensikerralla vaan ajaa joutuin ohi…
  Kirjoitappas samanlainen stoori Pyhäjoesta…

  – JIIÄM –

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 6. Wöö

  ”Raahe on tuttu murhista” mistä v***n murhista? Muutamia nistejä tapettu sillon tällön. Ihan normaalia. Jos joku nyt saa elinkautisena tuomion taposta jossa ruumis piilotettu niin ei se mielestäni silti murhan määritelmää tosiasiallisesti täytä.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.