Asikkala on suosittu mökkipaikkakunta Päijät-Hämees, ja sen takii on tullu tutuks vastailla ihmisten kysymyksii siitä, mitä eroo on Asikkalal ja Vääksyl.

Monesti turistei nimittäi hämää se, et monis tienviitois lukee Vääksy eikä Asikkala. Vääksyl on alunperin tarkotettu kanavaa ympäröivää aluetta, mutta nykyään se on käytännös synonyymi Asikkalan keskustalle.

Joskus me paikkakuntalaiset saatetaa viel sekottaa pakkaa lisää puhumalla Vääksyst niinku se tarkoittas koko Asikkalaa. Mäki saatan sanoo meneväni viikonlopuks Vääksyyn, vaik oon peräkyliltä.

 

Yks ihmisille Asikkalast mielee tuleva asia on Asikkalan puiset rattaat -rallatus, jota aletaan lauleskella, kun kertoo mist on kotosin.

Laulun mukaa ne rattaat on huonoi kulkeen ja menee niin näin ylämäessä, alamäessä ei ollenkaa, niin tottakai on aiheellist kysyy, et mitenkäs siel Asikkalas tehään nii huonoi rattait.

Ees kotiseutumuseos töissä ollu kaveri ei osannu kertoo, mihin toi sanotus oikeesti liittyy. Ite oon alkanu kallistuu sille linjalle, et kysees on pelkkä myytti.

Jyrki Sukula kävi laittaas hotelli Tallukan kuppilan kondikseen ja vuot myöhemmin siihen tuliki vastaanottokeskus.

Meilt on kotosi muutama julkkiski. Asikkalast on lähtösin suunnistuksen maailmanmestari Minna Kauppi, jolle on Vääksyn kanavan lähistölle pykätty oma patsas tai muistomerkki.

Uistinmies Lauri Rapala on kans saanu omansa kanavan pieleen, koska kalamiehet tykkää siit.

Paljo julkisuuessa ollu asikkalalaine on entine kansanedustaja James Hirvisaari. Se oli eduskunnas persuis kunnes se teki natsitervehyksen. Sit James yritti tehä muutosta vuon 2011, mut se yritys kaatus.

On se taiettu pariin otteeseen haastaa oikeuteenki kiihotuksest kansanryhmää vastaan. Mut James on onneks Kalkkisist, joka on vääräl puolel Päijännettä.

 

On Asikkalas ollu muitaki, joita ulkomaalaset ei oikeen miellytä. Jyrki Sukula kävi laittaas hotelli Tallukan kuppilan kondikseen ja vuot myöhemmin siihen tuliki vastaanottokeskus.

Jotkut päätti sit purkaa portaat, jotka vei sen hotellin taakke. Laudat kuitenki jätettii siihe lähimaastoon, nii et portaat saatii korjattuu. Myöhemmin kävi nii harmillisesti, et portaat purettii uuestaan ja samalla lauat varastettii kokonaan.

Sit kun Lahen Hennalaan tuli pakolaisii, sitä vastustettiin eri asuis mellakoien.

Mukana heilu myös yks KKK-asuun pukeutunu tyyppi, joka oli tietty asikkalalaine.

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan. Täältä löydät kaikki palstan kirjoitukset.