Kortepohjan ylioppilaskylän A-talon aula on tavaraa täynnään.  Kuva: Perttu Puranen
Kortepohjan ylioppilaskylän A-talon aula on tavaraa täynnään. Kuva: Perttu Puranen

Oletko joskus päättänyt päästä eroon jostakin tavarastasi yksinkertaisesti tuuppaamalla sen rappukäytävälle? Ei kannata. Se saattaa koitua kohtaloksesi.

Opiskelija-asuntojen rappukäytävät, varastot sekä kaiken huipuksi myös paloportaat ovat joidenkin kerrostalossa asuvien mielestä erittäin toimivia sekä väliaikaisina säilytystiloina että tavaroiden dumppauspaikkoina.

Toki tällaiset huonekalujen hautausmaat voivat olla rahapulassa kärvistelevälle todellisia aarrekammioita, mutta ensisijaisesti ne ovat kaikille vakavia turvallisuusriskejä. Kulkureittien esteettömyys on niinkin merkittävä asia, että siitä on oma pykälänsä (10 §) pelastuslaissa.

 
Keski-Suomen pelastuslaitoksen johtava palotarkastaja Jouni Nurminen kertoo, että yleisesti niiden talojen, joiden asukkaat ovat pääsääntöisesti muita kuin opiskelijoita, käytäviltä löytyy lastenrattaita. Sen sijaan opiskelija-asuntojen yleisistä tiloista voi löytyä hänen mukaansa ihan mitä tahansa.

Käytäville jätetyt huonekalut ja muut tavarat aiheuttavat itsekseen vain harvoin tulipaloja, mutta ne  ovat haitaksi muilla tavoin. Kaikkein vaarallisimpia ne ovat esteinä: useimmissa asuinkerrostaloissa on vain yksi poistumistie, joten varomattomasti hylätyt tavarat vaikeuttavat ulospääsyä joskus hyvinkin dramaattisesti.

Ne myös ruokkivat jo syttynyttä tulipaloa ja levittävät palaes-
saan tehokkaasti myrkyllisiä kaasuja ja näkemistä vaikeuttavaa savua.

Kaikki tavarat eivät syty palamaan yhtä herkästi, mutta kuten Nurminen toteaa, “kaikki palaa, kunhan tarpeeksi yrittää”.

Täyspuiset huonekalut syttyvät hitaammin kuin esimerkiksi vaahtomuovipatjat, jotka miltei roihahtavat liekkeihin. Minkä tahansa materiaalin palamisesta syntyvät kaasut ovat hengitysmyrkkyjä, mutta erityisen vaarallisia ovat kaasut, joita muodostuu kun vaikkapa televisiossa tai sohvan pehmusteessa oleva muoviaines palaa.

 

Nurminen lohduttaa kuitenkin, että esimerkiksi ylioppilaskylän pihoille kaartaa palonsammutusvälineistö huomattavasti useammin väärän kuin aiheellisen hälytyksen vuoksi. Nämä johtuvat useimmiten vanhempien asuntojen liesituulettimien puutteesta.

”Kun tehdään jotain tujumman tuoksuista ruokaa, käryt tuuletetaan käytävään. Käytävissä taas on paloilmoittimet, jotka hälyttävät sammuttajat paikalle.”

Koska kolmannesta aiheettomasta käynnistä laskutetaan, kannattaakin ruoantuoksut tuulettaa suosiolla ikkunoista tai parvekkeelta ulos eikä käytävään.