MÄÄ OON kotosin Suomussalamelta, jossa ei oo mittään eikä siellä tapahukkaan mittään. Suomussalami sijjaitsee Kaenuussa, ihan pohojosimmassa päässä. Se on niin kaukana kaekesta, ettei sinne ulukopuoliset eksykkään. Ja siitähän kaenuulaeset pittää.

Suomussalamella on iso ruosteinen lihapullapatsas, joka hankittiin muutama vuosi takaperin kunnan 150-vuotisen taipalleen kunniaksi. Patsaan pittäisi esittää puolukkoo, mutta taedehan on aina kahtojan silimässä. Patsasha ossuuki ensimmäesenä sellasten turistien silimään, jotka Kajjaanista päin Suomussalamelle ajelevat.

Suomussalamella on paljo pikkukyllie. Oon itehhi yhestä semmosesta kotosi. Jos iha oekein lasken, siellähä on nyt ehkä seittemän asukasta. Ku olin pieni, kait siellä oli parraimmillaan jopa viisitoesta. Kaeken lisäksi kaekki mahtaapi olla sukuahi toesilleen.

Kunnan keskustan nimi on päässy vitsikirjaanhi. Mikä paikka alkaa M-kirjaimella? –Ämmänsaari.

Kyllä, se on keskustan nimi. Ämmänsaares on oikeastihin aika monta kaoppaa: löytyy Tokmannie, Superie, Kirsikkaa ja Ässää. Muutamie pikkuputtiikkejahi on, että eipä sitä kauhiasti jää kaepaamaan lissää.

Ämmänsaares on kans yks alle sadan metrin mittane ykssuuntane, jossa autokoulussa harjotellaan ryhmittymistä ja ykssuuntasella ajamista. Aeka kauan sitä lyhyttä tienpätkää saapi vedellä, että oppii nopiasti ryhmittymmään. Keskusta on niin pieni, että kaupunkiajo pittää lähtiä tekemään oikijaan kaupunkiin. Eihä siellä oo liikennevaloja eikä liikenneympyröitä. Naapuripitäjä Hyrynsalmi onni Suomussalamen oma liikenneympyrä.

 

YKS SUOMUSSALAMEN nähtävvyyksistä on matkalla Kuusammoon. Sieltä päen löytyy pelto täynnä turvepäetä, elikkä Hilijanen kansa. Sen kohalle on pitäny laettaa kaheksankympin rajotus ja ohituskieltomerkki, ettei turistit aeheuta voaratilanteita. Monasti siinä onni yllättäen tehty äkkijarrutus, ku on pitäny päästä kuvvaammaan pellollista turvepäetä. Ne ne onni hyvin hoijettuja, sillä niille vaehetaankin voatteet kevväisin ja syksysin.

Kaekkea muuta ei sitten hoijetakkaan niin hyvin. Nuorisolle ei kunnassa ole oekeastaan mittään ja se mitä on, rikotaan. Eipä ole kerta eikä ensimmäenenkään, kun pukukoppi on poltettu ja Jätkänpuiston essiintymislavan ovi on yritetty polttaa.

Koulu sen sijjaan onni uusi, tänä lukuvuonna ovensa aukassu paekka. Sehi on kuitenni aekamoenen näky – ihan kuin ei sitä olisi jaksettu loppuun asti suunnitella. Ikkunat harittaa miten sattuu ja ohan se harmaana aika surullisen näkönen, ja tietenni tien vierellä kaekkien katottavana.

Mutta kyllähän se loppuun pittää tokaista, ettei Suomussalami niin kauhia paekka ole. Van se luottaa.