Miehiä ja poikia

Joonas Berghäll | Suomi | 2019 | 1h 23min

Ti 9.4. klo 18

Arvosana: 7/10

 

Miesten vuoro -dokumentistaan tunnettu Joonas Berghäll jatkaa uudessa elokuvassaan Miehiä ja poikia suomalaisen miehen mielenmaiseman käsittelyä. Tällä kertaa käsittelyssä on miesten vanhemmuus, läheisen menetys, terveys, alkoholismi, yksinäisyys ja muut elämän raskaat asiat.

Dokumentti on kauniisti kuvattu, hyvin rytmitetty ja onnistuu näyttämään kohteensa henkisesti alastomassa tilassa. Tarinat ovat koskettavia, puhuttelevia ja saavat kyynelkanavat aktiivisiksi. Tällä kertaa myös ohjaaja itse on kameran ja tutkiskelun kohteena.

Hieman harmillisesti itselleni emotionaalisesti vahvimmat kohtaukset jäivät dokkarin alkuosioon. Dokkarin viime metreillä sorrutaan myös hieman tarpeettomasti julistamisen puolelle, kun parin viimeisen minuutin aikana ruudulle ladotaan erilaisia faktoja miesten asemasta yhteiskunnasta, joista osa tuntuu hieman irrallisilta suhteessa aiemmin nähtyyn materiaaliin.

Tästä huolimatta taidokkaasti tehty dokkari miesten tunne- ja kokemusmaailman nurjista puolista.