Mitä A-talossa on oikein tapahtunut, JYY-Palveluiden kiinteistöpäällikkö Kimmo Moilanen?
Yhdeltä asukkaalta tuli ilmoitus, että hänen asuntoonsa on vuotanut vettä, ja sen pohjalta lähdimme selvittämään asiaa. Paljastui, että kahdessa sadevesilinjassa on vuotanut viemäriliitos. Vuodon syynä on lämpöliikkeen aiheuttama rikkoutuminen.

Rakennuksen kattovedet johdetaan rakennuksen sisäpuolisilla viemäreillä talon läpi maan alla oleviin sadevesiviemäreihin. Sadevesilinjat kulkevat pääosin asuntojen eteisissä sijaitsevissa koteloissa. Sadevesilinjoja on yhteensä kymmenen kappaletta.

Miten tällainen voi päästä tapahtumaan? Eikö lämpölaajenemisen pitäisi olla niin peruskauraa, että se osattaisiin ottaa huomioon rakentaessa?
On toki, se on täysin urakoitsijan virhe, ja urakoitsija otti sen alusta asti omaan piikkiinsä. Tällaisia asioita on vaikea huomata, sillä se ei näy päällepäin.

Osassa A-talon asunnoista on tehty kosteusmittauksia. Kuinka vakavista kosteusvaurioista on kyse?
Kahdeksassa asunnossa on kuivatustarvetta, ja niiden asukkaille järjestetään sijaisasunto kuivauksen ja korjauksen ajalle. Pysyvää kosteushaittaa ei jää, eikä sellaista voida sallia.

Miten sadevesilinjat korjataan?
Sadevesilinjoihin asennetaan kolmeen eri kerrokseen erilliset lämpöliikkeen mahdollistavat osat, ettei ongelma toistu. Asuntoihin on tehty avauksia eteiseen putkistojen kohdalle, ja putkityöt on tehty. Aukot ummistetaan ensi viikolla, mutta urakoitsija ilmoittaa asukkaille tarkemmasta aikataulusta.

Kortepohjan A-talon asuntojen eteisiin on tehty reikiä, jotta sadevesilinjoihin voidaan asentaa lämpöliikkeen mahdollistavat osat. Kuva: Jaana Kangas

Mitä tämä tulee maksamaan JYYlle?
Ei käytännössä mitään, harmia vain. Korjaukset kuuluvat urakoitsijan vastuun piiriin. Me järjestämme sijaisasunnot Kortepohjasta, mutta saadaan niistä ihan normaalit vuokrat.

Säästettiinkö A-talon peruskorjauksessa kuluissa, ja saatiin halvalla huonoa?
Ei missään tapauksessa ole siitä kyse. Tilasimme asiallista työtä ja olemme sitä saaneetkin, mutta tämä on valitettava tapaus, joka ei johdu siitä, että olisi säästetty jossakin.

Jylkkäriä kustantaa Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY, joka omistaa myös Kortepohjan ylioppilaskylän.