Ei hakutuloksia.

Teksti Jaana Kangas

Kortepohjan remontoidussa A-talossa viemärivahinko – Kahdeksan asukasta joutuu evakkoon korjausten ajaksi

Kortepohjan ylioppilaskylän vasta remontoidussa A-talossa on havaittu lokakuun alussa viemärivahinko. Vahinko havaittiin, kun asukas ilmoitti vuotohavainnoista JYYlle.

Mitä A-talossa on oikein tapahtunut, JYY-Palveluiden kiinteistöpäällikkö Kimmo Moilanen?
Yhdeltä asukkaalta tuli ilmoitus, että hänen asuntoonsa on vuotanut vettä, ja sen pohjalta lähdimme selvittämään asiaa. Paljastui, että kahdessa sadevesilinjassa on vuotanut viemäriliitos. Vuodon syynä on lämpöliikkeen aiheuttama rikkoutuminen.

Rakennuksen kattovedet johdetaan rakennuksen sisäpuolisilla viemäreillä talon läpi maan alla oleviin sadevesiviemäreihin. Sadevesilinjat kulkevat pääosin asuntojen eteisissä sijaitsevissa koteloissa. Sadevesilinjoja on yhteensä kymmenen kappaletta.

Miten tällainen voi päästä tapahtumaan? Eikö lämpölaajenemisen pitäisi olla niin peruskauraa, että se osattaisiin ottaa huomioon rakentaessa?
On toki, se on täysin urakoitsijan virhe, ja urakoitsija otti sen alusta asti omaan piikkiinsä. Tällaisia asioita on vaikea huomata, sillä se ei näy päällepäin.

Osassa A-talon asunnoista on tehty kosteusmittauksia. Kuinka vakavista kosteusvaurioista on kyse?
Kahdeksassa asunnossa on kuivatustarvetta, ja niiden asukkaille järjestetään sijaisasunto kuivauksen ja korjauksen ajalle. Pysyvää kosteushaittaa ei jää, eikä sellaista voida sallia.

Miten sadevesilinjat korjataan?
Sadevesilinjoihin asennetaan kolmeen eri kerrokseen erilliset lämpöliikkeen mahdollistavat osat, ettei ongelma toistu. Asuntoihin on tehty avauksia eteiseen putkistojen kohdalle, ja putkityöt on tehty. Aukot ummistetaan ensi viikolla, mutta urakoitsija ilmoittaa asukkaille tarkemmasta aikataulusta.

Kortepohjan A-talon asuntojen eteisiin on tehty reikiä, jotta sadevesilinjoihin voidaan asentaa lämpöliikkeen mahdollistavat osat. Kuva: Jaana Kangas

Mitä tämä tulee maksamaan JYYlle?
Ei käytännössä mitään, harmia vain. Korjaukset kuuluvat urakoitsijan vastuun piiriin. Me järjestämme sijaisasunnot Kortepohjasta, mutta saadaan niistä ihan normaalit vuokrat.

Säästettiinkö A-talon peruskorjauksessa kuluissa, ja saatiin halvalla huonoa?
Ei missään tapauksessa ole siitä kyse. Tilasimme asiallista työtä ja olemme sitä saaneetkin, mutta tämä on valitettava tapaus, joka ei johdu siitä, että olisi säästetty jossakin.

Jylkkäriä kustantaa Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY, joka omistaa myös Kortepohjan ylioppilaskylän.

 1. Entinen opiskelija

  Asuin kymmenkunta vuotta Kortepohjan yo-kylässä. Ikinä ei vanhoissa taloissa ollut tällaisia ongelmia. Okei, joskus oli hiiriä sisällä (nyt jo puretut puiset kaksikerroksiset talot) jne. pientä. Muttei mitään rakenteisiin liittyvää

  Ilmeisesti vielä 70-luvulla osattiin rakentaa kestävää. Nykyisin valitettavasti rakentamisen laatu on mitä on.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Urho Kekkonen

  Edelliselle kommentoijalle 70-luvun rakentamisesta: nykyisessä peruskorkauksessa käytetään tuhansia euroja aikanaan hyväksi havaitun asbestin poistamiseen. Se siitä hyvästä rakentamisesta.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Vehkis

  Vehkakujalla oli toissa talvena sama ongelma, eteiseen koteloidusta sadevesiviemäristä vuoti vettä asuntoon. Huolto ihmetteli asiaa. Korjaus luvattiin ja ajankohta sovittiin. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut, eikä isännöitsijä vastannut enää yhteydenottoihin. Vasta puolen vuoden kuluttua kävi mittaamassa kosteutta, kun asioin valokuvien kanssa asukastoimistolla. Toivottavasti rakennuksille ja asukkaille ei seuraa enempää vahinkoja, kun huolto ja isännöinti on tätä tasoa.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.