Kuinka moni on nähnyt kokeellista nykysirkusta kirkossa?

Jyväskyläläisen sirkustaiteilija Lotta Rautakorven ideoima ja ohjaama esitys Vemsomhelst sisältää muun muassa “pimeyden voimien valjastuksen, pyhän kolminaisuuden sekä käden, joka kehtoa keinuttaa”.

Tyylilaji on “absurdi, surrealistinen, melodramaattinen mahtipontiikka sekä arkinen oleminen.” Teoksen keskeisenä teemana on raja.

“Kuka pääsee sisään ja kenet rajataan ulos? Missä menee arjen ja pyhyyden raja?”, pohtii Rautakorpi.

Teema on Rautakorven ja Kuokkalan alueseurakunnan yhteistuotantona valmistuvassa esityksessä läsnä myös metatasolla.

“Historiallisesti sirkus ja kirkko ovat olleet kaukana toisistaan, joten on hienoa rakentaa siltaa. Olisi ihanaa jos ne Kuokkalan ostarin skeittarit tulisivat sirkusesityksen varjolla vaikka läpällä kirkkoon – ja seurakuntalaiset, jotka eivät ehkä lähtisi Vakiopaineeseen katsomaan tällaista.”

”Suhtaudun aina tiloihin parkouraajan ja puussakiipeilijän uteliaisuudella.”

Monitaiteellinen esitys hyödyntää teatterin, tanssin, ilma-akrobatian, musiikin ja performanssin keinoja. Tila on ollut vahva lähtökohta teoksen luomisessa.

“Suhtaudun aina tiloihin parkouraajan ja puussakiipeilijän uteliaisuudella. Haluan aina kokeilla, että mitä niissä voi tehdä.”

Teoksen nimi Vemsomhelst, “kuka tahansa”, on tekijän mukaan räppäri Mc Rehtorilta (Erika Forsberg), mutta sillä on muukin merkitys kuin viehtymys sanan klangiin.

“Esityksessä on ikään kuin päähenkilö, joka ruumiillistuu kahtena hahmona. Se liittyy myös tähän arjen ja pyhän yhtymiseen. Kuka tahansa, kuten minä, syntymäpakana, sirkustaiteilija, voi astua kirkkoon eikä kukaan kysy, että kuka sä oot ja mikä passi sulla on. Minusta se on hienoa.”

Nykysirkusteoksen Vemsomhelstin esitykset järjestetään Kuokkalan kirkossa la 29.9. klo 21 sekä to 25.10. ja pe 26.10. klo 19.