Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta tukee piirissään toimivia aine- ja harrastejärjestöjä rahallisesti vuosittain jaettavalla toiminta-avustuksella, jonka hakuprosessi on saanut niin järjestöt kuin JYYn toimiston väenkin repimään hiuksiaan.

Avustuksen suuruus on määräytynyt sektoreittain pisteytettävän pitkän hakulomakkeen perusteella. Olen itsekin viettänyt ainejärjestötoimijana tuskallisia iltoja täyttäen lomaketta, jossa ei ole ollut välitallennusmahdollisuutta.

Pisteytyskriteerit eivät ole aikaisempina vuosina olleet avoimia. Kampuksilla jopa pyöri huhuja, että avoimissa kysymyksissä tietyillä sanavalinnoilla saa enemmän avustusrahaa.

Lisäksi keväisin toteutetussa haussa on arvioitu edellisen vuoden toimintaa, vaikka järjestöjen hallitukset vaihtuvat yleensä vuodenvaihteessa. Lisätyötä on aiheuttanut esimerkiksi edellisen vuoden ympäristövastaavan ahdistelu siitä, käyttikö järjestö kestoastiota tapahtumissaan ja kuinka usein hän osallistui JYYn ympäristövaliokunnan kokouksiin.

Toivon mukaan kysymykset auttavat pohtimaan, millä keinoin muun muassa järjestöjen yhteisöllisyyttä ja tasavertaisuutta voidaan kehittää.

JYYn edustajisto päätti viime vuonna uudistaa hakua. Pisteytyskriteereistä haluttiin avoimia, ja prosessiin toivottiin kevennystä. Selvää oli, että tähän ei ollut valmiita ratkaisuja, mutta tänä vuonna olemme parhaamme mukaan vastanneet haasteeseen.

JYYn näkökulmasta avustuksen tärkeimpiä hyötyjä on ollut varmistaa, että järjestöt tekevät hyvän hallinnon mukaiset asiakirjat: tilinpäätöksen, talousarvion sekä toimintakertomuksen ja -suunnitelman.

Saimme kevennettyä prosessia jakamalla haun kahteen osaan: keväällä tarkastamme nämä yleensä alkuvuodesta laadittavat asiakirjat ja loppuvuodesta toteutetaan toimintaa arvioiva osuus. Näin hallitukset pääsevät tarkastelemaan oman kautensa toimintaa, eikä vanhoille toimijoille tarvitse enää soitella.

Toimintaa arvioivan hakuosuuden kysymyspatteristo alkaa olla viimeistelyä vaille valmis, ja se julkaistaan pisteytyskriteereineen lähiaikoina. Avoimia kysymyksiä on vähennetty ja kysymyksenasettelua yksinkertaistettu. Toivon mukaan kysymykset auttavat pohtimaan, millä keinoin muun muassa järjestöjen yhteisöllisyyttä ja tasavertaisuutta voidaan kehittää.

 

Järjestöt ovat elintärkeä osa ylioppilaskuntaa, ja niiden toiminnan mahdollistaminen nousee ainakin omalla prioriteettilistallani korkealle. Toivottavasti uudistus helpottaa vapaaehtoisena tärkeää työtä tekevien taakkaa ainakin jonkin verran.

 

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen.