Laura Huhtasaaren gradu loukkaa hyvää tieteellistä käytäntöä merkittävästi aiemmin selvitettyä laajemmin, todetaan rehtorin päätöksessä, joka koskee Huhtasaaren gradun vilppiepäilyihin liittyvää tutkintaa. Rehtorin päätös esiselvityksen päättämisestä tuli julki tänään.

Päätöksen mukaan Huhtasaaren pro gradu -työ ”sisältää sekä piittaamattomuutta hyvästä tieteellisestä käytännöstä että vilppiä, mikä ilmenee plagiointina”.

”Luonteeltaan ja mittaluokaltaan nämä hyvän tieteellisen käytännön loukkaukset ovat tutkimuksessa ja opinnäytetyössä vakavia”, yliopiston tiedotteessa kerrotaan.

Selvityksen johtopäätökset liitetään rehtorin päätöksen myötä gradun viitetietoihin.

Laura Huhtasaaren gradua epäiltiin tiedevilpistä jo aikaisemmin, mutta keväällä tehdyssä esiselvityksessä ei löytynyt erityisen vakavaa hyvän tieteellisen käytännön rikkomusta. Svenska Ylen artikkeli toi kuitenkin julkisuuteen uusia tietoja, joiden pohjalta käynnistettiin toinen esiselvitys. Uuden selvityksen suoritti ulkopuolinen asiantuntija, Helsingin yliopiston kasvatustieteiden dekaani Patrik Schein.

Asian käsittely lopetetaan tällä päätöksellä, kerrotaan yliopiston tiedotteessa. Esitutkinnan lisäksi asiasta ei suoriteta varsinaista tutkintaa, sillä olennaisin tieto tuli esiin jo esiselvityksessä.  Yliopisto ei myöskään käynnistä toimia Huhtasaaren tutkinnon peruuttamiseksi, koska hallinnollisesta näkökulmasta asia on jo vanhentunut.

Selvityspyynnön tekijä Antti Yrjönen jakoi päätöksen kokonaisuudessaan Twitterissä maanantaina.

Muokattu klo 12.24: Lisätty tietoja yliopiston tiedotteen pohjalta sekä Yrjösen twiitistä.