Ylioppilaslehdellä on uskollisten lukijoidensa lisäksi myös vastustajansa, jotka mielellään näkisivät Jylkkärin lakkautettavan, kirjoittaa Jaana Kangas pääkirjoituksessaan.

Puolueellinen valtamedia. Hirveä kuluerä. Sisältö on epä-älyllistä huuhaahumanismia. Vihervasemmiston mädätystä. Roskaa. Paskaa!

Jylkkärin saama palaute ei aina ole kovin mairittelevaa. Ylioppilaslehdellä on uskollisten lukijoidensa lisäksi myös vastustajansa, jotka mielellään näkisivät Jylkkärin lakkautettavan. Mielipiteet voimistuvat yleensä silloin, kun Jylkkäri julkaisee sisältöä, joka ei kommentoijaa jostain syystä miellytä.

Jylkkärin alasajoa ajavien mielestä ylioppilaslehti on hukkaan heitettyä rahaa, jolle ei saa vastinetta. Ja toki jos asiaa tarkastelee pelkästään taloudellisesta näkökulmasta, niin Jylkkäri on iso kulu JYYn budjetissa. Lukuvuonna 2018–2019 Jylkkärin osuus on JYYn 130,50 euron jäsenmaksusta noin 11 euroa.

Mutta onko aineellinen hyöty ainoa tapa mitata rahoille saatavaa vastinetta? Median, kuten muiden kulttuurituotteiden, arvoa ei pysty suoraan millään tavalla mittaamaan. Musiikki, elokuvat ja kirjallisuus tarjoavat paljon iloa ja hyvinvointia niiden kuluttajille, vaikka suoria aineellisia hyötyjä on vaikea osoittaa. Harva haluaisi kuitenkaan elää ilman niitä.

Nuori, korkeakoulutettu yleisö on vaativa, mutta sallii lehdelle räväkämpiä juttuaiheita ja kokeilevampaa tyyliä.

Kysymys ylioppilaslehtien tarpeellisuudesta onkin pohjimmiltaan sama kuin kysymys ylipäänsä median tarpeellisuudesta, arvosta ja roolista yhteiskunnassa. Median tehtävänä on sivistää yleisöä, tarjota tietoa yhteiskunnasta ja sen ilmiöistä sekä vahtia valtaapitäviä, mutta myös viihdyttää ja palvella.

Tätä kaikkea Jylkkärikin pyrkii tarjoamaan. Olemme kampuksen paikallislehti ja opiskelijoiden äänitorvi. Kerromme niistä Jyväskylän yliopiston opiskelijan elämään liittyvistä asioista, jotka eivät muualla mediassa nouse uutiskynnyksen ylitse.

Jylkkärin (ja muut ylioppilaslehdet) erottaa muusta mediasta sen lukijakunta. Nuori, korkeakoulutettu yleisö on vaativa, mutta sallii lehdelle räväkämpiä juttuaiheita ja kokeilevampaa tyyliä. Jotain, mitä maakuntalehtien keski-iältään lähes eläkeiässä oleva yleisö ei välttämättä sulattaisi.

Jos hukkaan heitetyt jäsenmaksurahat kaihertavat mieltä, niin helpoin tapa tienata ne takaisin on avustaa Jylkkäriä.

Jylkkäri on kesän aikana käynyt läpi lehtiuudistuksen. Lehti on saanut uuden ulkoasun ja samalla myös lehden palstoja on uudistettu. Työssä on otettu huomioon lukijoilta saatu palaute, jotta entistä useampi Jyväskylän yliopiston opiskelija kokisi saavansa jäsenmaksurahoilleen vastinetta.

Uutena palstana lehdestä löytyy muun muassa tiedesivu, jossa perehdytään johonkin tutkimukseen tai tieteelliseen ilmiöön. Vanhoista suosikeista muun muassa Paska kotiseutu -palsta säilyi tässäkin lehtiuudistuksessa.

Toivottavasti, arvon lukijat, viihdytte uudistuneen Jylkkärin parissa. Otamme mielellämme vastaan kaikenlaista asiallista palautetta lehdestä, sen sisällöstä ja ulkoasusta.

Ja jos hukkaan heitetyt jäsenmaksurahat kaihertavat mieltä, niin helpoin tapa tienata ne takaisin on avustaa Jylkkäriä. Nähdään avustajapalaverissa!