Jyväskylän yliopiston opiskelijat saavat toukokuussa kampukselle karvaisia kavereita, kun yliopistolla aletaan järjestää kaveri- ja lukukoiratoimintaa.

Jyväskylän yliopiston kielikeskuksen, Student Lifen, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYYn ja Kennelliiton yhteisen hankkeen tarkoituksena on edistää opiskelijoiden hyvinvointia ja opiskelukykyä. Kaveri- ja lukukoirat ovat koiria, jotka on koulutettu tottumaan vieraisiin ihmisiin ja tilanteisiin.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa koiria on ollut yliopistoilla jo yli kymmenen vuotta, mutta Suomessa niitä on käytetty lähinnä kouluissa ja kirjastoissa.

Kaverikoirille on varattu tilaksi MaA104 Mattilanniemen kampukselta. Toimintaa on tarkoitus järjestää niin, että tila olisi auki tiettyinä kellonaikoina, jolloin sinne voi tulla rapsuttelemaan hauvoja ja samalla rentoutumaan tai vaikka lukemaan tenttiin.

Koira ei korjaa virheitä eikä arvostele, vaan on aina iloinen, vaikka esiintyminen menisi kuinka päin honkia.

Lukukoirat taas ovat käytössä luennoilla, kertoo idean äiti ja Kielikeskuksen johtaja Peppi Taalas. Koirat otetaan mukaan ainakin esiintymisvarmuuden kurssille sekä japanin kursseille, joillaa ääntämistä voi harjoitella juttelemalla koirille japaniksi.

”Koiralle esiintyminen voi tutkitusti vähentää jännitystä ja stressiä. Koira ei korjaa virheitä eikä arvostele, vaan on aina iloinen, vaikka esiintyminen menisi kuinka päin honkia”, Taalas kertoo.

Lukukoirat ovat herättäneet myös tieteellistä kiinnostusta: toimintaa tutkitaan psykologian laitoksella, ja muutama opettajaopiskelija on ilmaissut kiinnostusta ”koiragradun” tekemiseen.

Toiminta lähtee käyntiin kesän ja syksyn aikana, mutta MaA104-koirahuoneen avajaisia vietetään jo 15.-16. toukokuuta. Silloin paikan päällä on pientä purtavaa – ja tietenkin niitä koiria.