Yliopistojen työntekijöiden pitkään jatkuneissa tes-neuvotteluissa saavutettiin sopu tiistaina, kun sekä työnantajien että työntekijöiden edustajat hyväksyivät sovittelija Janne Metsämäen sovintoesityksen. Työntekijäjärjestöt peruivat sopimuksen myötä useita yliopistoja koskeneet lakkovaroitukset.

Uusi työehtosopimus on kahden vuoden mittainen. Siihen on kirjattu yliopistojen työntekijöille prosentin palkankorotus huhtikuun alusta lähtien ja 1,1 prosentin prosentin korotus ensi vuoden huhtikuulle.

Neuvotteluissa kiistaa aiheuttanut palkkausjärjestelmän uudistaminen puolestaan siirretään työryhmän valmisteltavaksi, jolloin henkilöstö pääsee myös vaikuttamaan uudistukseen.

 

Työntekijöiden puolesta neuvotelleet Juko, Pardia ja JHL olivat vaikean neuvottelu-urakan jälkeen tyytyväisiä työntekijöiden palkankorotusten tasoon.

”Positiivista on, että saimme yliopistojen henkilöstölle yleisen tason mukaiset palkankorotukset. Sen koko yhteiskunnan kannalta arvokasta työtä tekevät yliopistolaiset ovat todella ansainneet monien vuosien joustamisen ja venymisen jälkeen”, kerrotaan työntekijäjärjestöjen tiedotteessa.

Työnantajien edustaja Sivistystyönantajat puolestaan luonnehti sovintoesitystä tasapainoiseksi kokonaisuudeksi.

Jos uutta sopimusta ei olisi syntynyt, olisi lakko sulkenut keskiviikkona Aalto-yliopiston, Hankenin, Taideyliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston, Vaasan yliopiston ja Tampereen yliopiston päiväksi.

Jyväskylä kuului lakkovaroituksen kolmanteen aaltoon, jonka lakko olisi osunut ensi viikon keskiviikolle.

Helsingissä nähtiin viime viikolla työtaistelun osana historiallinen lakko, kun Helsingin yliopisto sulki ovensa 28. helmikuuta päivän ajaksi.