“Päätin vuonna 2015, että haen vielä kolmannen kerran vaihtoon, tällä kertaa Pekingiin. Kiinan kielen opiskelu kiinnosti, ja minulla oli vielä opintotukikuukausia jäljellä. Aikaisemmin olin ollut Tverissä Venäjällä ja Glasgow’ssa Skotlannissa.

Vaihtovuoden aikana päätimme järjestää toisen jyväskyläläisen vaihtarin Vesa Uotilan kanssa sitsit, koska ihmisillä ei ollut kauheasti tietoa siitä, mistä niissä on oikein kysymys. Kampuksen vieressä oli pizzeria, johon me saimme hyvän diilin.

Kutsuimme noin 30–40 ihmistä ja hommasimme ESN:n lauluvihkon, josta karsittiin kaikki ruotsinkieliset biisit pois. Ostimme tonttulakkeja ja teimme kolme litraa fisua kiinalaiseen baijiu-viinaan. Ihmiset lauloivat ja käyttäytyivät huonosti, me taas vuorostaan Vesan kanssa annoimme rankkua. Sitsit menivät loistavasti.

Aloin etsiä töitä, kun opiskelijaviisumia oli enää neljä-viisi kuukautta jäljellä. Seurasin päivittäin tiettyjä työnhakukanavia ja jaoin cv:täni uusille tuttavuuksille. Kesäkuussa sitten tärppäsi.

Viisuminhakuprosessi oli työläs. Aluksi piti olla monia papereita, joista tärkeimmät olivat tutkintotodistus ja rikosrekisteriote. Kesäkuussa tulin Jyväskylään ja sain tutkintotodistuksen, jonka aitous piti vahvistuttaa notaarilla. Sen jälkeen Suomen ulkoministeriö laillisti paperit. Tämän jälkeen Kiinan suurlähetystön tuli todistaa, että ulkoministeriön leima oli aito. Sitten oli terveystarkastus, joka tehdään työviisumia varten yleensä Kiinassa.

Ostimme tonttulakkeja ja teimme kolme litraa fisua kiinalaiseen baijiu-viinaan.

Kaiken tämän jälkeen sain viisumikutsun, jolla saa työviisumin, mutta sitä varten piti poistua Kiinasta. Työviisumilla lensin maahan, sain oleskeluluvan ja myöhemmin sain työluvan. Kolme kuukautta siinä kaiken kaikkiaan kesti.

Syksystä asti olen työskennellyt Nokia Shanghai Bellillä business operations managerina. Olen osana tiimiä, joka huolehtii ja on vastuussa Kiinan markkinoiden raportoinnista ylemmälle johdolle.

Työ on todella palkitsevaa, ja kahdeksantuntiseen päivään mahtuu niin palavereita kuin itsenäistä työskentelyä. Kiina on aika hyvä paikka työskennellä, sillä yritysten organisaatiot ja osastot ovat isoja, joten niissä on hyvät etenemismahdollisuudet. Työtehtävääni ei ole tarkkaan määritelty, vaan minulla on tietty vastuualue. Vastuiden määrä ja tehtävien syvyys kasvaa ajan myötä.

Työkulttuuri on mielenkiintoinen: meillä on lounaan jälkeen aina noin 15 minuutin mittainen ruokakävely, jonka aikana porukka talsii hitaasti taloa ympäri, jotta ruoka laskeutuu. Palkka on samaa tasoa kuin Suomessa, mutta asumiskustannukset ovat kalliita. Muut elinkustannukset ovatkin sitten suhteellisen edulliset.

Suunnitelmissa on olla täällä ainakin Pekingin talviolympialaisiin, vuoteen 2022 asti.“

Leo Vaskelainen

  • 26-vuotias filosofian maisteri.
  • Kotoisin Joensuusta.
  • Opiskeli Jyväskylän yliopistossa venäjän opettajaksi.
  • Työskentelee Nokialla Pekingissä.
  • Aikaisemmin Vaskelainen on työskennellyt muun muassa koiranäyttelyssä myyjänä, pankkitoimihenkilönä ja rekkakuskina. Tuolloin radiossa soi Nova ja punaista Pall Mallia meni aski päivässä.