Lumi on saartanut pitkään suljettuna olleen P-rakennuksen oven. Puisen kyltin Osakunnat-teksti on päässyt haalistumaan. Mikko Ala-Mäenpää, Sanna Salomäki ja Kirsi Kiviniemi seisovat lukitun osakuntahuoneiston oven ulkopuolella. He ovat Jyväskylän pitkän osakuntaperinteen viimeisiä edustajia.

Jyväskylän yliopistossa on jäljellä enää yksi yhteisö, jossa eri pääaineista tulevat opiskelijat kokoontuvat yhteen kotipaikkansa liittäminä. Eteläpohjalainen osakunta eli Epok ry on 1950-luvulla perustettu lakeuksien kasvattien oma osakunta, joka ei nirsoile synnyinpaikan suhteen.

”Ei olla rajattu pois Etelä-Pohjanmaan ulkopuolisia, vaan toimintaan voi osallistua kaikki sopivasti pohjalaismieliset”, yhdistyksen puheenjohtaja Ala-Mäenpää kertoo.

Epokin toimintaan kuuluu erilaisten tapahtumien järjestäminen noin kerran kuukaudessa. Tapahtumien tilat vaihtelevat paljon, sillä osakuntien kotipaikkana toiminut P-rakennuksen osakuntahuone on ollut pitkään poissa käytöstä.

Jyväskylässä ei ole niin vahvoja osakuntaperinteitä, kuten esimerkiksi Helsingissä on.

Jyväskylän yliopistossa osakuntien kulta-aikaa elettiin 1960-luvulla, jolloin luotiin neljä osakuntaa kotiseutukerhojen perustalle edistämään yhteisöllisyyttä, sivistysharrastuksia ja siveellistä elämäntapaa.

Osakuntia oli Keski-Suomen, Pohjanmaan, Itä-Suomen ja Lounais-Suomen alueilta kotoisin oleville. Ne ovat eräänlainen Suomen vastine yhdysvaltalaisista elokuvista tutuille sisar- ja veljeskunnille.

Vain harvat opiskelijat jättäytyivät osakuntien ulkopuolelle, ja eri osakuntien järjestämät lauantaitanssit olivat yleisömenestyksiä. Osakunnat olivat myös keskeisessä roolissa ylioppilastalo Ilokiven rakennukseen tarvittavien varojen keruussa.

Nykypäivänä tilanne on toinen. Myös 1960-luvulla alkunsa saaneet ainejärjestöt ovat ajaneet opiskelijakulttuurissa osakuntien ohi. Osakuntien lippua kantavan Epokin toiminta alkaa olla vaakalaudalla.

Jäseniä yhdistyksellä on arviolta kymmenkunta ja aktiivisia toimijoita vielä vähemmän. Hallituksen johtohahmot Ala-Mäenpää, Salomäki ja Kiviniemi ovat opinnoissaan jo loppuvaiheessa. Uudet jäsenet ovat kiven alla.

”Opiskelijat kasvavat ainejärjestöihin vahvasti sisään, eivätkä kovin helposti jakaudu muihin ulkopuolisiin yhteisöihin”, Kiviniemi pohtii.

”Jyväskylässä ei ole niin vahvoja osakuntaperinteitä, kuten esimerkiksi Helsingissä on. Tämän vuoksi monelle opiskelijalle voi jäädä vieraaksi, mikä osakunta edes on”, arvioi Salomäki.

Kyllä tässä eräänlaisella pohjalaisella itsepäisyydellä jyrätään.

60-luvun opiskelijapoliittiset myllerrykset eivät olleet suotuisia nuorille osakunnille. Helsingissä, Turussa ja Tampereella osakuntatoiminta oli ehtinyt kymmenien vuosien aikana juurtua osaksi opiskelijakulttuuria, mutta Jyväskylässä osakunnat joutuivat taistelemaan olemassaolostaan ylioppilaskunnan kanssa.

Ylioppilaskunta alkoi 1970-luvulla suhtautua penseämmin osakuntiin passivoivina järjestöinä, joiden tapahtumissa vain läträttiin alkoholilla.

Riidat ylioppilastalon käytöstä saivat absurdeja piirteitä, kun ylioppilaskunta vaihtoi talon lukot rajoittaakseen osakuntien sisäänpääsyä. Osakunta-aktiivi todisti tapahtuman ja kutsui poliisit paikalle.

Myöhemmin vahtimestari päästi osakunnat vaihtamaan lukot omiinsa, josta ylioppilaskunta teki tuloksettoman rikosilmoituksen. Osakunnat ajettiin lopulta ulos ylioppilastalosta 1970-luvun lopussa.

 

Epok ry:n aktiivit uskovat, että opiskelijoiden keskuudessa on tilaa kotiseutuyhteisölle, jossa sekä tietojärjestelmätieteiden että ruotsin opiskelijat voivat toimia tiiviisti yhdessä.

Osakuntien viimeisenä mohikaanina Epok pyrkii taistelemaan, jotta pitkät perinteet eivät kuole heidän mukanaan.

”Kyllä tässä eräänlaisella pohjalaisella itsepäisyydellä jyrätään. Toivotaan hartaasti, että ei jouduta laittamaan lappua luukulle”, Ala-Mäenpää naurahtaa.

Yhteisöt-palstalla julkaistaan Jyväskylän yliopiston ainejärjestöihin, harrasteryhmiin ja muihin opiskelijayhteisöihin liittyviä juttuja. Haluatko jutun omasta järjestöstäsi? Lähetä vinkkisi osoitteeseen paatoimittaja@jylkkari.fi tai  juttuvinkki-lomakkeen kautta.