”Olemme me saattaneet joitakin kahvinjuojiakin käännyttää”, naurahtaa Anne Savela, teehuone Teeleidin perustaja.

Jyväskylän teekulttuuri elää sykkivää kasvukautta, sillä teekauppojen ja -huoneiden lisääntyessä teenjuonti on ottanut harppauksia. Savela kertoo teehuoneen perustamisen yhdeksi syyksi kunnollisen teen saannin vaikeuden.

TakeT:n perustaja Anu Tummavuori Liemann taas halusi perustaa teekaupan, missä itse tykkäisi vierailla. Tuorein teehuone T-House avasi ovensa vasta kolme kuukautta sitten ja on jo kerännyt omat vakiasiakkaansa.

Teehen erikoistuneiden kauppojen myötä erilaisia teelaatuja on ilmestynyt tarjolle muuallekin, kun ihmiset ovat uskaltautuneet maistelemaan uutta. Teekauppiaat kertovat myös maustamattomien laatuteiden kysynnän kasvaneen.

T-Housen perustaja Mao Wang epäilee teenjuonnin lisääntymisen olevan osa terveysbuumia. Teellä mainostetaankin olevan paljon terveydelle suotuisia vaikutuksia.

Ennen kaikkea teen pitää olla oikeaoppisesti haudutettua. Jokaisella teelaadulla on oma haudutuslämpötilansa ja -aikansa.

Tee sisältää muun muassa kofeiinin vastavaikuttajana toimivaa teaniini-aminohappoa. Teaniinin on todettu vähentävän kofeiinin haittavaikutuksia, kuten rauhattomuutta ja verenpaineen nousua, sekä parantavan keskittymiskykyä.

Kuulostaa täydelliseltä opiskelujuomalta, mutta mikä tahansa ei teehifistelijälle kelpaa. Ennen kaikkea teen pitää olla oikeaoppisesti haudutettua. Jokaisella teelaadulla on oma haudutuslämpötilansa ja -aikansa.

Jos esimerkiksi vihreää teetä hauduttaa liian kuumassa vedessä tai liian pitkään, on tulos kitkerää ja pahanmakuista. Näkemällä hieman vaivaa pussiteehen tottunut kokee lehtiteen äärellä aivan uudenlaisen elämyksen.

Kaikki teelaadut tulevat samasta Camellia sinensis -kasvin pensaasta. Ylimpien lehtien ja joissakin tapauksissa myös varren käsittelymenetelmä määrittää, minkälaista teetä saadaan.

Valkoinen tee on puhtaasti vain kuivattua teepensaan lehteä. Vihreää teetä varten kerätyt lehdet joko paahdetaan tai höyrytetään tuottajamaasta riippuen ennen kuivausta.

Musta tee hapetetaan, jolloin vihreät lehdet tummuvat mustiksi. Oolong-tee on vain osittain hapetettua. Vahvanmakuisen pu’erin valmistusmenetelmä fermentaatiolla on sen sijaan perinteisesti ollut salainen.