Puhetta tyhjälle tuolille

Teatterikone: Lupaukset, jotka eivät koskaan toteutuneet

Teatterikoneen Lupaukset, jotka eivät koskaan toteutuneet on sarja väkeviä puheenvuoroja läheiselle alkoholistille. Annu Sankilammen henkilökohtaisiin kokemuksiin ja alkoholistien läheisiltä kerättyihin tarinoihin perustuvan esityksen muoto on otettu Minnesota-hoidosta, jossa läheiset istuvat alkoholistia vastapäätä ja kertovat, miltä tämän juominen on tuntunut. Sanansa saavat sanoa mies vaimolle, vaimo miehelle, nuorempi sisar isosiskolleen, joka on myös perheensä äiti sekä tytär vanhemmalleen.

Roolit vaihtuvat muutamalla liikkeellä: vaatteita, puhetapaa ja kehonkieltä muuttamalla. Esityksen päätteeksi, Sankilampi pukee jälleen päälleen omat vaatteensa ja kertoo ääni väristen, miltä hänestä on tuntunut, kun läheinen joi. Hyvin henkilökohtaista ja rohkeaa, kommentoitiin yleisöstäkin.

Alkoholistin paikalla esityksessä on tyhjä tuoli. Ohjauksellinen ratkaisu toimii ja on symbolisesti voimakas: juova läheinen on poissa. Häntä kaipaa, vaikka hän olisi paikalla, koska hän ei ole oma itsensä.

Esityksen alkuun ja loppuun järjestetty keskustelu oli selkeästi hyvä idea ja terapeuttinen purku monelle ensi-illan katsojalle.