Taloustiede haltuun

Michael Goodwin & Dan E. Burr: Economix – Sarjakuva siitä kuinka talous toimii (ja ei toimi) (Kampus Kustannus)

Sarjakuva on kätevä väline paitsi vitsien kertomiseen, myös tiedon välittämiseen. Taloustiede ja -politiikka puolestaan ovat kaikkien elämään syvällisesti vaikuttavia voimia, joita harva kuitenkaan uskaltaa väittää ymmärtävänsä hyvin. Kun nämä yhdistetään, tuloksena on Economix.

Michael Goodwinin käsikirjoittama ja Dan E. Burrin piirtämä sarjakuva käy läpi talousteorioita ja (talous)poliittista historiaa Adam Smithistä alkaen ja lopettaa 2000-luvun talouskriiseihin ja uhkaavaan ympäristökatastrofiin.

Sarjakuvailmaisun voima näkyy siinä, ettei teos välttele vaikeitakaan käsitteitä. Ajoittain on luettava hitaammin, jotta asia menee jakeluun, mutta tällaisen tietomäärän pakkaaminen esimerkiksi dokumenttielokuvaan ei onnistuisi. Tekstin ja kuvien rinnakkaisuus puolestaan tekee lukemisesta tietokirjan kahlaamista havainnollisempaa.