Senkin sensuroitu ektoplasma!

Severi Nygård: Sarjakuvasensuuri (Jalava)

Severi Nygård käy tuhdissa Sarjakuvasensuuri-tietokirjassaan läpi sarjakuvien siistimisen historiaa länsimaissa. Ennen television läpilyöntiä sarjakuva oli hetken aikaa uusi ja arveluttava massamedia, jota lukivat erityisesti lapset. Sopivasta sisällöstä käytiin värikästä kamppailua ja sarjakuvarovioitakin sytyteltiin.

Erilaiset sisällölle asetetut rajoitukset ovat muuttaneet sarjakuvan historiaa ratkaisevasti, ja kirjan parasta antia on näiden vaikutusten taustoitus. Sarjakuvasensuuri ei kuitenkaan kuulu vain historiaan, vaan suomalaisen lehden päätoimittaja on saanut sarjakuvan julkaisun takia potkut vielä vuonna 2006.

Ajoittain Nygård intoutuu venyttämään sensuurin käsitteen omituisiin mittoihin. Onko mieltä kutsua Tintin kirjoittaja Hergén itsesensuuriksi sitä, ettei kapteeni Haddock kiroile oikeasti vaan oudoin sivistyssanoin?