Röyhkä luo uutta

Kauko Röyhkä & Severi Pyysalo ja Maarit: Turmion Suurherttua (Svart Records)

Juuri nyt Kauko Röyhkää on mahdoton pysäyttää: vuosi sitten alkaneelle tuotteliaisuuden kaudelle ei näy loppua. Yksi hänen uusista yhtyeistään on esikoislevynsä julkaiseva Kauko Röyhkä & Severi Pyysalo ja Maarit. Röyhkää ja Severi Pyysaloa yhdistää se, että he ovat säveltäneet Uuno Kailaan runoja. Tälle levylle niitä ei ole päätynyt, mutta yhteistyö vakuuttaa ilmankin.

Huippumuusikoista koostuva yhtye vetää, Röyhkän tekstit ja lausunnanomainen tulkinta työntävät, mikä on erittäin kunnianhimoista ja uskaliasta. Gulliver-kappaleen kokeilut pehmenevät standardisävyihin, mikä tuntuu tyylitajuiselta.

Sen sijaan, että Röyhkä vain versioisi itseään loputtomiin, hän luo jatkuvasti uutta. Laajennus jazzmusiikkiin osoittaa, että myös Röyhkän nuoruusvuosista tietämättömät kuulijat voivat löytää hänen musiikistaan vaihtoehdon.