Kauko Röyhkä. Kuva: Johannes Kaarakainen
Kauko Röyhkä. Kuva: Johannes Kaarakainen

Kauko Röyhkän piti esiintyä JYYn vuosijuhlissa soolona. Sattuma johdatteli kuitenkin keikan lopussa yleisön joukosta lavalle rumpalin. Yllätyskokoonpanoista ei enää tarvitsisi yllättyä, sillä monipuolista muusikkoa ja kirjailijaa ovat työllistäneet viime vuosina lukuisat erilaiset yhteistyöt ja projektit.

Vuonna 2008 ilmestynyt levy Kauko Röyhkä & Riku Mattila merkitsi Kauko Röyhkän musiikillisella uralla eräänlaista uutta käännettä. Siinä Röyhkä palasi yhteen vanhan kitaristinsa Riku Mattilan kanssa parinkymmenen vuoden mittaisen tauon jälkeen. Duon yhteispeli toimi ja levy sai loistavan vastaanoton. Musiikkilehdet äänestivät sen 2000-luvun parhaiden kotimaisten joukkoon.
”Vastaanotto oli innostava. Tuli sellainen olo, että ihmisiä kiinnostaa se, mitä mä teen”, Röyhkä toteaa.
Menestyksestä sähköistynyt Röyhkä alkoi säveltää samantien duolle lisää musiikkia. Yhtyeen toinen levy Kaksi lensi tuulen mukaan ilmestyy 18. toukokuuta.
”Tein uutta levyä varten noin 140 biisiä, joista valitsimme Rikun kanssa äänitettäväksi 15. Niistä tiputettiin vielä kaksi pois, joten levylle tulee 13 kappaletta”, Röyhkä kertoo.

Työnjako duon sisällä  on selkeä. Röyhkä tekee tekstit ja suurimman osan sävellyksistä, Mattila tuottaa ja sovittaa.
”Riku vastaa tuotannosta, joten minun ei tarvitse olla studiossa paikalla muuten kuin laulamassa omat lauluni”, Röyhkä naurahtaa.
”En ole edes tavannut kaikkia levyllä soittavia muusikoita henkilökohtaisesti”.
Ensimmäisen Mattilan kanssa tehdyn levyn jälkeen Röyhkä äänitti Mikkelin kaupungin jousiorkesterin kanssa vanhoja kappaleitaan uudelleen sovitettuina.

Vuonna 2008 ilmestyneeltä Zaialta löytyvät versiot muun muassa sellaisista Röyhkän ikivihreistä kuin Paska kaupunki ja Paha maa.
Muuten Röyhkä ei ole järin innostunut palaamaan vanhan tuotantonsa pariin. Kokoelmalevyjä  varten vanhoja biisejä joutuu kuuntelemaan uudestaan, mutta tämä  on taiteilijan mielestä lähinnä pitkästyttävää puuhaa.
”Vanhat jutut tuntuivat silloin tehdessä hyviltä, mutta nyt ne eivät enää niin innosta. Biisit ovat kyllä hyviä, mutta levyt on tehty niin huonosti, ettei niitä jaksa kuunnella”, Röyhkä summaa.

Seuraava projekti merkitsi Röyhkälle vanhaan palaamisen vastakohtaa. Muun muassa kulttibändi Circlessä vaikuttavien Mika Rätön ja Jussi Lehtisalon kanssa levytetty albumi Hiekkarantaa yhdisti Röyhkän kliseillä leikittelevät iskelmätekstit kokeelliseen popmusiikkiin.
”Rätön ja Lehtisalon kanssa oli hauska työskennellä. Pidän niiden meiningistä. He myös soittivat minulle kaikenlaista uutta kotimaista musiikkia. Esimerkiksi Joose Keskitaloa, joka oli aika synkkää”, Röyhkä nauraa.
”Yhteistyö toimi hyvin, joten saatetaan tehdä jotain jatkossakin”.

Erilaiset projektit syntyvät Röyhkän mukaan usein sattumalta.
”Kun muutin Turkuun, niin Severi Pyysalo oli ensimmäisiä ihmisiä johon siellä tutustuin. Kävin sitten kuuntelemassa Severin bändin keikan ja ehdotin sen jälkeen yhteistyötä”, Röyhkä toteaa.
Röyhkä on tehnyt Pyysalon kanssa keikkoja, joilla he ovat esittäneet jatsahtavia versioita Röyhkän kappaleista. Suunnitteilla on myös levy, joka tulee sisältämään kokonaan uutta materiaalia.

Vuonna 2009 Röyhkä teki valokuvaaja Juha Metson kanssa kirjan Suursaaresta. 40 kilometrin päässä rannikosta Kotkan edustalla sijaitseva saari kuului ennen sotia Suomelle.
Menetetyistä alueista kertova kirjasarja saa syksyllä jatkoa, kun sarjan toinen osa Rajantakainen Karjala ilmestyy.
”Kuvaan kirjassa niitä fiiliksiä mitä minulle heräsi, kun kiertelimme Metson kanssa Aunuksen Karjalassa ja Kannaksella,” Röyhkä kertoo.
Metso vastaa kirjan kuvista ja Röyhkä teksteistä. Teoksesta löytyy kuvauksia myös historiallisista tapahtumista.
”Niillä alueilla on aika rankka historia. Siellä on tapahtunut kaikenlaista, mitä suomalaiset eivät välttämättä tiedä”.

Lisäksi Röyhkältä ilmestyy syksyllä romaani nimeltä Kreikkalainen salaatti. Röyhkä on matkustellut perheensä kanssa paljon Kreikassa, joka toimii kolmen toisiinsa limittyvän tarinan tapahtumaympäristönä.
”Romaani käsittelee sellaisia teemoja kuin mustasukkaisuus ja seksuaalisuus. Tällaisia nykyihmisen ahdistuksia”, Röyhkä virnistää.
Levyjen ja kirjojen tekemisen ohessa Röyhkää kiinnostavat myös elokuvat. Miss Farkku-Suomi -romaanista on tekeillä kokopitkä elokuva, mutta siinä Röyhkä on mukana vain musiikin osalta. Hänellä on kuitenkin jo muita ideoita suunnitteilla.
”Jan Ijäs, joka voitti tänä vuonna Risto Jarva -palkinnon, ohjaa minulle ja Rikulle uuden levyn tiimoilta musiikkivideon”, Röyhkä kertoo.
”Me ollaan Janin kanssa myös kaavailtu dokumenttia eräästä yhteisestä kiinnostuksen kohteestamme, mutta siitä en voi vielä kertoa enempää”.

Rauli Karjalainen