Jodelin #jyväskylänyliopisto-kanavalla on pohdittu sitä, missä edustajistovaalien ehdokkaat ja ryhmät saavat mainostaa ja miten.

Vaalimainontaa säädellään laissa vain vähän. Tärkein periaate on yhdenvertaisuus, eli kaikille ehdokkaille täytyy tarjota tasapuolisesti mahdollisuus mainontaan. Lisäksi maantielaki rajoittaa jonkin verran tienvarsimainontaa liikenneturvallisuuden vuoksi.

Yksityisissä tiloissa mainonnasta päättää tilan omistaja. Yliopiston tiloissa mainoksista päättää siis yliopisto, JYYn tiloissa JYY ja vaikkapa kaupoissa kaupat itse.

Lisäksi edustajistovaalien keskusvaalilautakunta on antanut ehdokkaille suurpiirteiset säännöt kampanjointiin. Niissäkään säännöissä mainostamista ei ole erityisesti rajoitettu, kertoo keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Emmi Ahola.

 

Tänä vuonna edustajistovaaleissa saa mainostaa aikaisempaa vapaammin. Yliopisto on edellisissä vaaleissa rajoittanut mainostamista, mutta nyt sille ei ole erityisiä rajoituksia. Vaalijulisteita saa siis kiinnittää ilmoitustauluille ja omiin telineisiinsä siinä missä muitakin mainoksia.

JYY on puolestaan määrännyt varsinaisille ehdokasjulisteille tietyt paikat esimerkiksi Ilokiveltä, mutta muuten mainontaa ei ole rajoitettu.

Jotkut edustajistoryhmät ovat julisteiden lisäksi jakaneet mainoksia postilaatikoihin ja -luukkuihin. Se on myös sallittua, Ahola sanoo.

”En itse näe siinä välttämättä mitään väärää. Jos resursseja löytyy, niin mikäs siinä”, Ahola toteaa.

 

Jotkut vaalimainokset ovat ehtineet jo joutua ilkivallankin kohteeksi. Muun muassa Kuokkalassa mainoksia on revitty irti.

Ilkivalta ei ole Aholan mukaan ollut iso riesa, mutta ei siihen silti hyvällä suhtauduta, hän huomauttaa.

”Me oletetaan, että vaalien aikana pystytään käyttäytymään fiksusti muita kohtaan. Kyllä noita aina tulee jonkin verran, mutta jos sitä tulee enemmän, niin pitää varmaan älähtää.”