Miä oon iittiläin. Iitti on se pien kuoleva pitäjä Lahlen ja Kouvolan välis. Min kotiseutu koostuu aika lail pienest Kausalan kyläst ja maaseudust siin ympäril. Siel miä tuhlasin ekat 20 vuotta elämäst.

Iittiläiseks synnytää. Tääl vallittee suorastaa iittiläin ylpeys ja sisääpäinkääntyneisyys. Oikiaks iittiläiseks lasketaan vasta, jos suku on asunnu tyylii parisataa vuotta tääl. Ajattelutapa kaipais kipeest päivityst. Iitti on ku Suomi pienoiskoossa: väestö vähenee ja eläkeläisten määrä nousee. Nuoret lähtee pois. Miäki lählin, ku Iitis ei oo ketää eikä mitää.

Tääl on talous aika kural. Ehkä se johtuu vähä tost Kouvolan läheisyylest, mut kyl suurin peilii katsomiin on päättäjil. Kaik on lakkautusuhan alla ja kaikkee lakkautetaa. Viime vuoden lopul meinasvatten ottaa yöampulanssin. Alkuvuonna läks terveyskeskuksen vuoleosasto. Kevääl läks Siwa. Onneks lukiol menee viel hyvin.

Iitti on päässy monta kertaa esih julkisuutee. Nyt varmaan tunnetuin tapaus on tää Kymirink, eli Suomen suurin moottorrata. Ihan kivaltahan toi kuulostaa, mut mikä ihmeen idea ol laittaa se tänne keskelle Tillolan mettää, joka sijaittee huittin nevalas? Rata on koht valmis ja sinne on jo sovittu motokeepeet. Projekti maksaa miljoonii. Se on murhaava rahasumma tääl. Oikeist vormuloistkii on jopa puhuttu. Siis Iitis? Eihän tääl oo eles hotellii!

Ku kuntaliitoksist ruvettii puhumaa, niin tääl alko heti arvuuttelu siit, että mihkäs sit pitäis suuntautuu. Kuntaäänestykses ol hyvät vaihtoehlot: joko Kouvostoliitto tai Lahti. Kaupas käylää Kouvolas ja leikkauslääkäril Lahles. Mut yhteistyötä ei periaattees suostuta tekemää kumpahkaa suuntaa. Äänestä nyt sit noist kahlest. Nyt ollaa menos Päijät-Hämeesee. Sote sekottaa hienost Iitin pakkaa ja toisinpäin.

Iitis ei oikein oo mitää hienoi nähtävyyksiikää. Kunnantalon kello on vähän ku Iitin Pig Pen. Ehkä kaunein rakennus tääl on kirkonkylän vanha punain puukirkko. Hautausmaa siin ympäril on nätti kans. Kuuluisin iittiläin on varmaan kitaristi Alpert Järviin. Kerran Iitti pääs jopa vinkerporii. Vitsinä ol Iitin Tiltu, joka nykyää on tääl arvonimi Iittii hyvin edustavast naisest. Oikia Iitin Tiltu ol kuulemma ilotyttö 1800-luvul.

Iitin murtees murha tarkottaa suurta ja valtavaa. Sit Iitti yrittää edellee ittellee uskotella olevasa. Tosiasias tääl taistellah jo olemassaolost.

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan. Täältä löydät kaikki palstan kirjoitukset.