Pirijuttu, pirijuttu, pirijuttu. Jylkkärin keväällä järjestämän palautekyselyn perusteella viime lukuvuoden selkeästi onnistunein ja luetuin juttu oli lehdessä 11/2016 julkaistu juttu Laittomia ostoksia, jossa selvitettiin, kuinka helppoa Jyväskylässä on ostaa huumeita.

Ylipäätänsä pitkät reportaasit ja uutiset saivat lukijoilta palautekyselyssä parhaat arvosanat. Epäonnistuneimmiksi jutuiksi mainittiin oikeistonumero sekä pääkirjoitukset, kolumnit ja pakinat.

 

Palautekyselyssä kysyttiin ensimmäistä kertaa lukijoiden mielipiteitä vuonna 2016 uusituista verkkosivuista. Lähes puolet vastaajista on sitä mieltä, että Jylkkärin verkkosivut ovat vähintään “ihan jees”.

Verkkosivut keräsivät kehuja visuaalisuudestaan ja helppokäyttöisyydestään. Muutamissa vastauksissa verkkosivuille toivottiin perinteisempää selaustapaa ja pienempiä kuvia.

Vuonna 2016 Jylkkärissä aloitettiin myös videoiden ja podcastien tekeminen. Ne ovat jääneet monelta lukijalta huomaamatta, sillä 55 prosenttia vastaajista ei tiennyt Jylkkärin tekevän videoita ja 69 prosenttia ei ollut kuullut Jylkkärin podcasteista.

Lukijat toivoivat, että mikäli videoita ja podcasteja tehdään, ne olisivat hyvälaatuisia ja kiinnostavista aiheista tehtyjä.

 

Useammassakin avoimessa vastauksessa mainittiin, että Jylkkärin pitäisi näkyä kampuksella enemmän. Jylkkärin sisältöjä pidettiin kiinnostavina ja laadukkaina, mutta “jotain kuitenkin puuttuu, sillä monet tuttavapiirissäni eivät ole koskaan edes lehteä avanneet.” Kehuja saivat etenkin pitkät reportaasit ja tutkiva journalismi, joita toivottiin lisää.

Jylkkärin haluttiin yllättävän ja kaivavan esiin sellaisia aiheita ja näkökulmia, mitä ei muualta löydy ja olevan rohkeita. Lukijat myös toivoivat, että Jylkkäri jalkautuisi enemmän opiskelijoiden pariin ja tekisi juttuja erilaisista opiskelijatapahtumista.

Muutamassa kommentissa kysyttiin, millä Jylkkärin olemassaolo perustellaan ja toivottiin, että Jylkkäri lakkautettaisiin kokonaan turhana kulueränä tai siirrettäisiin ilmestyväksi pelkästään verkossa.

 

Jylkkäri järjesti palautekyselyn lukijoilleen 18.4.–15.5.2017 välisenä aikana. Palautetta kertyi neljän viikon aikana 172 vastaajalta.

Palautekyselyyn vastanneiden kesken arvottiin kahden päivän lippu Provinssiin. Arvontaa varten yhteystietonsa jätti 154 vastaajaa, ja tällä kertaa festareille matkasi Samu Rinne.

 

Poimintoja palautteista:

”Lähes kaikki Jylkkärin julkaisut on täysin epärelevantteja opiskeluihin nähden. Miksi pakkojäsenyyden rahoja käytetään lehteen, jossa artikkeleissa pohditaan huumeiden hankkimista Jyväskylässä.”

”Laajemmat reportaasit ja tutkiva journalismi (mallia Longplay ja Raymond) opiskelijamaailmasta voisi olla suunta millä ylioppilaslehdet voisivat erottua jatkossakin edukseen.”

”Jylkkäri on pureutunut monesti ”tabuihin” tai vaiettuihin asioihin ja tehnyt jopa shokeeraavia juttuja. Keep it up guys!”

”Olkaa rohkeita! Se on edellytys sille, että Jylkkäri säilyy kiinnostavana ja nimenomaan ylioppilaslehtenä.”

”Lopettaisin sen. Järkyttävä menoerä ylioppilaskunnan budjetissa.”