Tuokiokuvauksia ihmiselämästä

Shashank Mane: Moments. A Collection of Short Stories and Poetry

Runoista ja novelleista koostuva Moments on Jyväskylän yliopistossa liikuntatieteen maisteriksi opiskelevan Shashank Manen esikoisjulkaisu. Kokoelmassa käsitellään ihmiselämän iloja ja suruja ja otetaan kantaa nyky-yhteiskunnan ongelmiin, kuten syrjäytymiseen.

Manen tarinat ovat tuokiokuvauksia päähenkilöiden elämästä. Hänen kirjoitustyylinsä on selittävä ja lukijalle kerrotaan tarkasti, mitä päähenkilö ajattelee ja tekee. Muutamaa tarinaa lukuunottamatta dialogia on varsin vähän.

Vaikka selittävä tyyli ei kuulu suosikkeihini, osaa Mane rakentaa kiinnostavia henkilöhahmoja. Usean henkilön kohdalla huomaan miettiväni, miten hän on päätynyt siihen tilanteeseen, jossa novellissa nyt ollaan.Teksteissä käsitellään tärkeitä teemoja, kuten yksinäisyyttä, itsensä hyväksymistä ja rakkautta. Parhaita ovat ne, jotka eivät pääty liian siirappisesti ja ennalta-arvattavasti.

Suosikikseni muodostuu kirjan alkupuolella oleva novelli The Crossing, joka onnistuu yllättämään lukijan ja joka jättää omalle mielikuvitukselle runsaasti tilaa. Kokonaisuudessaan novellit toimivat teoksessa runoja paremmin.